Pragmatisk seierherre

Christian Ringnes er en pragmatisk og listig rev i sin egen lille skog, skriver Geir Ramnefjell.

LISTIG: Christian Ringnes' evnen til pragmatisk å ta hensyn til kritikerne, er det som har gjort Ekebergparken mulig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LISTIG: Christian Ringnes' evnen til pragmatisk å ta hensyn til kritikerne, er det som har gjort Ekebergparken mulig. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Kommentar

EKEBERG (Dagbladet): Å se Christian Ringnes strene av gårde i marsjfart med ropert gjennom sin nye skulpturpark, er en studie i lykke. Mannen med pengene, med ideen og gjennomføringskraft - eller «speed», som han selv sier, oser av maskulin selvsikkerhet i sin feminine park. I går geleidet han selv et haleheng av norske og internasjonale journalister - med en rekker kjente kunstnere som stiller ut i parken, på slep.

Symbolikken er rett og slett for påtrengende. Ekebergparken, som er det offisielle navnet, er den høflige machomannen Ringnes' ultimate nedleggelse.

Det forvirrende med dette er at det er vanskelig å ikke bli litt sjarmert selv. Grunnen til det, er Ringnes' avvæpnende stil. Han er ingen framfusen stabukk, men en lur strateg som lett ser fellene som blir lagt ut for ham. Slik som på pressekonferansen i går, da Svenska Dagbladets reporter ville vite om motstanden mot parken var «typisk norsk». I stedet for å hovere, svarte Ringnes at store kunstprosjekter gjerne skaper debatt - særlig når det innebærer naturvernhensyn.

Nettopp denne kvaliteten gjør at han ikke bare framstår som en enkel rikmann som vil ha viljen sin. Evnen til pragmatisk å ta hensyn til kritikere, er det som har gjort parken mulig.

Da han først lanserte prosjektet som en «park til kvinnens pris», var kritikken enorm. Som mottrekk satte han ned en kunstfaglig komité som har valgt ut verkene som er plassert i parken. Bare en tredjedel av Ringnes' opprinnelige skulpturer har sluppet gjennom nåløyet. For å dempe effekten av kritikken mot inngrepet i naturen, har anlegget blitt mer skånsomt tilpasset området enn først planlagt. I en slik grad at Aftenpostens kulturredaktør Knut Olav Åmås i et anfall av virketrang gjerne skulle ha sett enda mer hogst.

Det vi står igjen med er en park med en mengde interessante kunstverk. Noen av dem rett og slett spektakulære. Slik som den svært anerkjente amerikanske kunstneren James Turrells underjordiske lysinstallasjon. Opplevelsen er verdt turen alene. Gangstiene er utbedret og gruslagte, som gjør større deler av området tilgjengelig for både de som vil jogge - og de som holder betydelig lavere tempo. Det er ganske mange verre ting Ringes kunne ha brukt 350 millioner kroner på.

Likevel er det noe som murrer. Det er vanskelig å ikke være litt ambivalent til Ekebergparken. Ringnes har en bisarr form for kjønnslig humor, som blant annet kommer til syne i hans småflaskemuseum i Oslo sentrum - utstyrt med et egen «bordellrom», med dildoer og sexeffekter i en merkelig intens blanding. Noe av dette kommer ser vi også i Ekebergparken - blant annet med den hodeløse aluminiumsskulpuren «Marilyn» - med frodige, kvinnelige former. Eller installasjonen «Indre rom VI - livsløpet», der du ikke kan unngå å få følelsen av å tre inn i en enorm vagina.

Det er selvfølgelig ingenting mot den underlige teksten som er gjemt i en underkategori på Småflaskemuseets hjemmeside. Der oppfordres interesserte til å melde seg på arrangerte turer til «King Christian Island: «kjent som en sjelden oase i Nordishavet for spill, drikking og hor, ikke minst på grunn av den livskraftige småflaskeindustrien på stedet. (...) Gjestene blir innlosjert på herregården Flaskeparadiset, omflakket av blonde nordiske geishaer.»

Vi får anta dette er skrevet på tull. Da Ringnes i går skulle forklare hvorfor han hadde valgt et feminint tema for Ekebergparken, svarte han at det blant annet skyldes den framtredende plassen likestilling har i de skandinaviske landene. Det er lov å tro ham på det. Men det er også lov å mistenke at det er den pragmatiske Ring-reven (for å holde oss til hans form for humor) som snakker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.