PRAKSIS: NHO-leder Kristin Skogen Lund ønsker at alle norske studenter i løpet av studietida skal ha tilbud om poenggivende praksis i arbeidslivet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PRAKSIS: NHO-leder Kristin Skogen Lund ønsker at alle norske studenter i løpet av studietida skal ha tilbud om poenggivende praksis i arbeidslivet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Praksis i arbeidslivet er et gode, så lenge det ikke er obligatorisk

I praksis ikke for alle.

Meninger

En stille sommer går mot slutten, men for interesseorganisasjoner og andre som vil bruke stillheten til å skape blest om deres mer eller mindre aktuelle kjepphester, er det fortsatt kake igjen. På NRK Dagsnytt i går kunne vi høre NHO-sjef Kristin Skogen Lund fortelle om viktigheten av praksis i arbeidslivet i løpet av studiene.

Hennes mål er at alle norske studenter i løpet av studietida skal ha tilbud om poenggivende praksis i arbeidslivet. Med andre ord skal alle studenter ha muligheten til å bytte ut et valgfag med relevant arbeidspraksis et semester i løpet av enten bachelor- eller mastergraden sin.

Dette er en mulighet det heldigvis er flere og flere studenter som får allerede. De siste åra har det dukket opp praksismuligheter for studenter ved stadig flere studier, også ved universitetene.

Gårsdagens utspill var ikke første gang Skogen Lund var i media og snakket varmt om praksis i høyere utdanning. Flere ganger tidligere har hun og NHO vært ute og etterlyst at studenter skal få en smakebit på arbeidslivet etterpå i løpet av studieløpet. Men til forskjell fra tidligere valgte ikke NHO-lederen å bruke muligheten til å også etterlyse at praksis ikke bare skal være mulig, men obligatorisk. Det er bra.

For det er lett å ha sympati med Skogen Lunds ønske om at alle skal ha muligheten til praksis. Et semester innom arbeidslivet er like mye, om ikke mer, verdt for dem som studerer fag hvor arbeidsgiver og stillingstittel etter fullført grad er langt fra gitt.

Men hvis praksis går fra å være et frivillig tilbud til en obligatorisk del av utdanningen, vil det være uheldig. Høyere utdanning er og skal være vesensforskjellig fra arbeidslivet. Da kan det ikke være slik at hver student skal påtvinges minst et semester med oppmøte ni til fire.

Det er også mange studenter som jobber utenom studiene allerede, i alt fra veldig studierelevante engasjementer til helt irrelevante. Det er ikke alle disse jobbene som egner seg for å bli innrettet etter de rammene en poenggivende praksisplass vil ha.

Men selv om det ikke er selvsagt at alle bør gjennom en formalisert praksisperiode i løpet av utdanningen, er det fortsatt for få som har muligheten. Der er vi helt enig med Skogen Lund. På veien til «full dekning» hviler det dog et stort ansvar på næringslivet, så vel som institusjonene og det offentlige.

Derfor er det godt å se at de er villig til å ta det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.