Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Praktfull roman

Nessers tredje nostalgiske mysterium

BOK: Håkan Nessers nostalgiske romaner fra småby-Sverige på 60- og 70-tallet er fine eksempler på hvordan man kan kombinere oppvekstroman og kriminalmysterium. De to sjangerne er i perfekt balanse i de tre bøkene. «Skyggene og regnet» er historien om Viktor Vinblads triste skjebne, etter at han som liten gutt opplever at faren dreper moren. Han havner hos familien Mörtberg, hvor han deler rom med jevnaldrende David (som også er fortellerstemmen i bokas første halvdel). Viktor er en begavet særing, han kan synge salmer baklengs, og som 16-åring skal han løse Fermats matematiske gåte - men ramler ut av klasseromsvinduet i tredje etasje og er stum fra da av. Etter noen år i et slags kollektiv, forsvinner stumme Viktor fra K- (som Nesser kaller stedet hvor handlingen foregår), og etterlater seg en uoppklart drapssak. Men nå har det gått 30 år, og Viktor er igjen observert i K-. Derfor kommer David tilbake til sin barndoms by for å konfrontere mannen som en gang var hans stebror.

Fjern og uskyldig

Det er naturligvis nærliggende å tro at K- er identisk med Nessers egen fødeby Kumla (behørig omtalt i forrige roman, «og Piccadilly Circus ligger ikke i Kumla»), men det er ikke nødvendigvis sant eller viktig. Det vesentlige er at Håkan Nesser igjen har tryllet fram en av sine helt særegne, praktfullt fortalte romaner fra ei tid som virker både fjern og uskyldig. Nesser bryr seg ikke om å fortelle historien kronologisk, tidslinjen er hakket i småbiter og satt sammen igjen i en rekkefølge som føles helt naturlig. Selv om forfatteren hopper og spretter fram og tilbake i hendelser fra de siste 40-50 åra, flyter fortellingen uavbrutt med intrigen intakt. Og med den presise observasjonsevnen han besitter, gjør det ikke noe at han sakte som en snegle avdekker mer og mer av mysteriet rundt et brutalt dødsfall sommeren 1973. Dette er en roman man uansett bør nyte langsomt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling