DEBATT

Debatt: Kongehuset

Praktisk at kongens egne ansatte hjelper til der de kan

Vi skal selvsagt ha debatt om både monarki og bevilgninger til kongehuset. Men kritikken må bygge på fakta og en korrekt beskrivelse av virkeligheten.

IKKE KONTROLL: Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ingen kontrollfunksjon overfor kongehuset, slik det enkelte ganger kan fremstå i Dagbladet, skriver Jan Tore Sanner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
IKKE KONTROLL: Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ingen kontrollfunksjon overfor kongehuset, slik det enkelte ganger kan fremstå i Dagbladet, skriver Jan Tore Sanner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For 2017 foreslår regjeringen å overføre rundt 248 millioner kroner til kongehuset. I Norge har vi en ryddig og gjennomsiktig oversikt over hvordan pengene bevilges og brukes. Siden 2002 er det hvert år gitt en samlet oversikt over bevilgningen til kongelige formål i departementets budsjettproposisjon.

Unntaket er bevilgningene til politiet, som er unntatt av sikkerhetshensyn. For 2017 har departementet gjort overføringene til kongehuset enda tydeligere. At det skal bevilges penger til kongehuset er fastslått i Grunnloven, og de 248 millioner kronene er inndelt i noen hovedstolper.

Den klart største delen er penger til Det kongelige hoff, i tillegg kommer apanasje til kongeparet på 11,5 millioner kroner og apanasje til kronprinsparet på 9,5 millioner kroner.

Det kongelige hoff er H.M. Kongen sitt eget organ, som angitt i Grunnloven § 24. Hoffets primære oppgave er å understøtte H.M. Kongen og kongefamilien 365 dager i året. Hoffet er ikke en statlig etat eller et direktorat underlagt departementet.

Regjeringen har selvsagt ingen instruksjonsmyndighet overfor Det kongelige hoff. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har altså ingen kontrollfunksjon overfor kongehuset, slik det enkelte ganger kan fremstå i Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer