Pratsom jålebukk

Litt jålete hommage til Brooklyn, Madrid, Kunsten, Kjærligheten og Døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den spanske borgerkrig (1936-39) blir ofte omtalt som Dikternes krig. Vestlige intellektuelle og kunstnere grep til våpen, og valfartet til krigen som kom til å romme forrige århundrets mest sentrale europeiske ideologiske konflikter: Fascisme mot kommunisme, dødsideologi, ateisme, anarkisme. I ettertid har krigen også blitt en utpreget litterær krig, gjennombehandlet i både skjønn – og faglitteratur.

Den spanske litteraturprofessor Eduard Lago er blant dem som har grepet fatt i stoffet. «Kall meg Brooklyn» forteller historien om forfatteren Gal Ackermann. Gal ble født under den spanske borgerkrig. Moren døde under fødselen, faren døde angivelig i kamp mot fascismen. Gal ble adoptert av anarkisten Daniel Ackermann, og vokste opp i Brooklyn. Som tenåring fikk Gal vite sin bakgrunn, seinere også farens skjebne. Det var en fortelling om svik og manglende heltemot, men dette kom også til å bli en verkebyll for sønnen.

Kjærlighetserklæring

Lago er født i Madrid, skriver på spansk, men har bodd i Brooklyn i tjue år. Nettopp denne dobbeltidentiteten kommer til syne i boka, som også er en nostalgisk kjærlighetserklæring til Brooklyn. Like sentral som krigen er en kneipe i Brooklyn som den etter hvert svært alkoholiserte Gal frekventerte før han døde. Chapman, den fiktive fortelleren av boka, påtar seg å fullføre det manus Gal etterlot seg. Det besto av en rekke fragmenter med tittelen Brooklyn, og var skrevet bare for én leser, Gals elskede russerinne, musikeren Nadia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer