Pratsom og intelligent

Hamlet-drama med hund i Ophelias rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det skal godt gjøres å lage en usentimental roman om en stum gutts forhold til sin trofaste hund. Spesielt i Amerika, der sentimentalitet ofte forveksles med følsomhet. IT-mannen David Wreblowski har klart det i sin suksessdebut, som det skal ha tatt ham ti år å skrive. Det er en generasjonsroman lagt til en kennel i Wisconsin. Det er også en oppvekstroman – og et kjærlighetsdrama der hunden Almondine spiller rollen som den tragiske heltinne.

Skjebnedrama

Edgar Sawtelle er født med en særegenhet. Han kan høre, men er ikke i stand til å få fram en lyd. Han utvikler et tegnspråk som bare moren, faren og de særegne «Sawtellehundene» forstår. Bestefaren grunnla kennelen, ut fra en helt egen teori om hundeavl og dressur, der hundene avles fram til både å kunne tenke, ta avgjørelser og snakke sitt eget språk Wroblewski selv henviser både til «Romeo og Julie», Hamlet og Mowgli i denne boka: Faren til Edgar dør plutselig, Edgars psykopatiske onkel flytter inn, sjarmerer moren og delvis også Almondine. Edgars avdøde far viser seg for Edgar med kryptiske beskjeder om hevn. Alt i en bok som ender som et skjebnedrama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer