Predikantene slåss i guds navn: «Slå, slå! Slå ham i ansiktet. Ta kvelertak»

Kan du elske din neste og samtidig kjøre kneet så hardt du kan i ansiktet på ham?

(Dagbladet): Kan du elske din neste, og samtidig kjøre kneet så hardt du kan i ansiktet på ham? Det er spørsmålet predikantene i dokumentaren «Fight Church» stiller.

For disse predikantene slåss bokstavelig talt for troen sin.

Paul Burress er tidligere MMA-utøver, predikant i Victory Church og en av hovedpersonene i filmen. Han er helt overbevist om at slåssing er en effektiv form for misjonering, og fullt forenlig med kristen lære.

- Vi har nådd ut til veldig mange som aldri tidligere ville gått på en vanlig gudstjeneste, mens sjansen er større for at de kommer for å trene fitness eller jiu-jitsu, sier han til ABC News.

Pastor mot pastor «Fight church» tar for seg en rekke kirkesamfunn i USA, og belyser hvordan de blander Jesus og ekstremt fysiske MMA-kamper. Oscarvinneren Daniel Junge står bak dokumentaren. Han skriver i New York Times at han først trodde Burress var unik i amerikansk sammenheng. Men underveis i arbeidet dukket mange liknende miljøer opp over hele USA.

Nå estimerer han at det finnes rundt 700 kampsport-menigheter landet over.

I traileren vises en rekke slåsskamper mellom predikanter. «Slå, slå! Slå ham i ansiktet. Ta kvelertak,» roper en av predikantene til kollegaene under en kamp. Når en av predikantene blir slått knock out, klatrer den andre opp i buret, poserende for jublende tilskuerne.

Men også barn slår hverandre i ansiktet, inspirert av de knallharde kampene fra de voksne åndelige lederne.

Filmen hadde kinopremiere i april, og er nå tilgjengelig for nedlasting. Allerede før utgivelsen hadde de alternative menighetene fått krass kritikk fra flere mer tradisjonelle kirkemiljøer. Både den katolske kirke og sørstatsbaptistene har fordømt slåssekirkene, skriver KTTV.

- Å slåss mot hverandre i bur handler ikke om å elske hverandre. Det handler i det store og hele om å hate hverandre, sier en prest i traileren.

- Ekstremt mangfoldig Professor i religionshistorie ved NTNU, Asbjørn Dyrendal, sier til Dagbladet at det ikke er uvanlig at det religiøse USA tar til seg kulturelle fenomener fra andre sektorer.

- Det religiøse landskapet i USA er enormt mangfoldig. Dette kan muligens appellere til enkelte predikanter, og til en nylig framvoksende interesse, som også får mye oppmerksomhet i mediene. Det gir en anledning til å markedsføre noe gammelt på en ny måte, sier han.

Dyrendal forteller at markedet for kirker og trossamfunn i USA er stort.

- Det er store incentiver til å lykkes som entreprenør på den religiøse arena i USA, ikke bare med tanke på prestisje og symbolsk kapital, men også økonomisk. Det er blant annet skattefritak for kirkens inntekter, sier han.

- På den måten kan man få finansiering til både ideell og mindre ideell virksomhet, iblant med offentlig støtte. USA har en mindre offentlig sektor, og religion trer mer aktivt inn der staten rår i land som Norge, sier han.

- Sport, ikke vold Predikant Burress mener det er uproblematisk at slåssing og forkynnelse kan gå hånd i hånd.

- For oss er det ikke vold, det er en sport. Det handler ikke om å være slem eller å angripe noen. Det er snakk om to personer som blir enige i å konkurrere seg imellom. Det er ikke noe hat involvert. Jeg har slåss mot mange av mine beste venner, sier han til Fox News.

Asbjørn Dyrendal utelukker ikke at liknende konsepter kan finne veien til Norge, men tror det er lite sannsynlig.

- Spørsmålet er om det er et marked for det. Mitt beste tips er at jeg ikke tror det finnes mange entreprenører i Norge som vil bruke MMA som en rekrutteringsarena. Og de MMA-folkene jeg kjenner virker ikke overdrevent interessert i denne typen virksomhet, sier han.