Preik og pappvin

«Hva skal det handle om?» Det er spørsmålet på Centralteatret. Det pleier å være et teaterstykkes være eller ikke være. Forfatteren Arne Berggrens svar er et rungende ingenting.

Dermed har fire sjarmerende, dyktige kvinnelige skuespillere fått et fikst påskudd til å snakke på rundgang. Det hender det er underholdende.

Når de snakker lenge på tomgang, får man dessverre altfor god tid til å huske at det er forskjell på holdning og underholdning. Og på at det er 25 år siden Bjørg Viks engasjerte «To akter for fem kvinner» traff blinken. Nå er Arne Berggren ingen ny Bjørg Vik, og hans nye skuespill «Du ser SÅ godt ut!» i fire akter for like mange kvinner handler ifølge Oslo Nye ikke engang om kvinner, men er et «selvironisk møte mellom fire skuespillere som spiller seg selv, og en fortsatt fersk dramatiker.»

Nei da, så pinlig privat er det tross alt ikke, skjønt det er massevis av intern teaterkantine-humor som utelukker selv den ivrigste kjendiskikker. Men hvis det altså ikke handler om noenting, hva handler det om da? Ja, det var det da. På scenen sitter altså fire skuespillere uten forfatter og uten instruktør med mandat til å «finne på no' sjæl», og det gjør de jo, for de har litt av hvert på hjertet. Jenter har jo det, ustoppelig. Litt om abort, litt om mødre, litt om menn og sånn - mye om menn og sånn. Og så drikker de pappvin og griner. Jenter griner jo alltid av pappvin. Og det gjelder å ikke holde tråden, men shoppe litt rundt omkring, for da synes det jo ikke, at dette handler om ingenting.

Instruktøren Per-Olav Sørensen får pappen og plapringen til å swinge tett, Helle Haugen, Birgitte Victoria Svendsen, Camilla Strøm Henriksen og ikke minst Eli Anne Linnestad holder høy temperatur og gjør til og med beundringsverdige nyanserike miniportretter ut av revynumre slik at det blir gjenkjennelig. At dette er severdig, skyldes først og fremst skuespillerne, men også mange kvikke karakteristikker og et fikst og muntlig språk.

Men dramaet blir både teatret og vi snytt for. Det er ingen tragedie.