Ukraina

- Prekært

Kritisk infrastruktur i Ukraina er blant målene som skal ha blitt utsatt for flere angrep lørdag. - Alvorlig situasjon, sier norsk ekspert.

MASSIVT ANGREP: Russland har lørdag 22. oktober gjennomført en lang rekke luftangrep mot kritisk infrastruktur over hele Ukraina. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

KYIV/OSLO (Dagbladet): Lørdag skal kritisk infrastruktur over hele Ukraina vært blant målene blant i de massive russiske angrepene, ifølge ukrainske myndigheter, som beskriver hendelsen som et «massivt angrep».

Norsk ekspert kaller det en alvorlig situasjon.

- Det er vært en alvorlig situasjon for energiforsyninga i Ukraina, etter uker hvor det har vært flere angrep mot strøm- og energiforsyningen i landet, sier Tom Røseth, førstelærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til Dagbladet.

Han er klar på at dette er en målrettet handling fra russisk side.

I UKRAINA: Dagbladet har et team i Ukraina. Lørdag har de tilbrakt flere timer i et av Kyivs bomberom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I UKRAINA: Dagbladet har et team i Ukraina. Lørdag har de tilbrakt flere timer i et av Kyivs bomberom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dette er en bevisst strategi for å ramme sivilbefolkninga, sier han.

- Kritisk

I Rivne, omtrent midt mellom Lviv og Kyiv, har lørdagens angrep tatt ut deler av byens strøm- og vannforsyning. Det er også meldt om strømbrudd en rekke andre stedet i landet.

Lørdag ettermiddag melder Ukrainas presidentkontor at en million husholdninger mistet strømmen etter russiske angrep .

- Og med de anslagene som har vært i morgentimene i dag, begynner det å bli prekært, spesielt med tanke på kulda, sier Røseth

Han tror at nå må ukrainerne ytterlig kutte energiforbruket.

- De må justere forbruket for å kunne fortsette med viktig strømforsyning til skoler, sykehus og viktig industriproduksjon. Det er veldig kritisk å beskytte energiforsyningen i Ukraina.

IKKE SKYT: Ukrainas innenriksminister, Denys Monastyrskyj, ber ukrainere ikke skyte ned russiske droner på egenhånd. Video: Twitter / AP / Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Palle Ydsebø, oberstløytnant ved Krigsskolen ved Forsvarets høgskole, sier at angrepene som har vært rettet mot strøm- og energiforskyvningen i landet, er i tråd med det man har sett den siste tida. Han mener at disse angrepene ikke vil få konsekvenser for den ukrainske krigføringen.

- De russiske angrepene klarer kun å skade det ukrainske sivilsamfunnet. Selve krigføringen vil bli påvirket minimalt. Militæret vil ikke være direkte avhengig av energien som kommer fra disse kraftverkene. Det ukrainske militæret har blant annet aggregater de benytter seg av, sier han til Dagbladet.

Flere ganger i bomberom

Det er rapportert om luftangrep så langt sør som Odesa, så langt vest som Lviv, så langt nord som Tsjernihiv og så langt øst som Donbas.

Innbyggerne i Kyiv blitt henvist til tilflukts- og bomberom tre ganger lørdag. Den første flyalarmen, som varte fra 01.38 til 03.31 lokal tid. Klokka 07.31 gikk den andre alarmen av. Den varte i tre timer og 21 minutter. Klokka 11.16 gikk den tredje - og foreløpig siste - alarmen av.

Har ferdigstilt bru

Lørdag meldte også det britiske forsvarsdepartementet om at de russiske styrkene i Ukraina har ferdigstilt ei flytebru over Dnipro-elva i Kherson fylke.

Brua er en erstatning for den viktige Antonivskyj-brua, som ukrainerne påførte stor skade i sommer.

Ifølge Reuters, sier også Russland at de har slått tilbake ukrainske offensiver i regionene Luhansk, Donetsk og Kherson.

Nyhetsbyrået melder også, med det russiske forsvarsdepartementet og det statlige nyhetsbyrået Interfax som kilder, at et russisk luftangrep har rammet en fabrikk i Kharkiv. Anlegget produserer deler til ukrainske sjømålmissiler.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer