Premature modermord

BARNELITTERATUR: De mannlige barnebokforfatterne og -redaktørene er i gang med sitt årvisse modermord. Det er en rituell henrettelse av alle litterære «tanter», altså kvinner over tredve som skriver, utgir, anmelder, låner ut, kjøper og gir bort barnebøker. De stakkars barna blir tvangsforet med pripne prinsessebøker, ifølge forlagsredaktørene Steffen Sørum, Kjetil Strømme og Fredrik Bjerke Strand. De etterlyser «gutteblikket» i årets utgave av debatten.

SELVFØLGELIG VET de at de skyter over mål med sine eplekjekke karakteristikker av tilstanden i norsk barnebokforleggeri. Myten om de heklende gamle tantene som gir barna tran i stedet for rusbrus er i overkant tabloid, men selvsagt velegnet som blikkfang for unge kjekkaser som vil opp og fram i en kvinnedominert bransje. Hvorfor kaster de seg ikke over barneskolen, sykepleien eller eldreomsorgen? Der er det også testosteronmangel.

FARESIGNALENE i barnebokbransjen kommer ikke fra kvinnelige redaktører, men fra markedsstyrte økonomer av begge kjønn, som i bokbransjen generelt. Et blikk utenfor landets grenser viser at det fins verre trusler enn «Mormor og de åtte ungene». Tendensen peker i retning kjendislitteratur, nå også for barn. Madonna er allerede på markedet, også i norsk oversettelse, med den überprektige barneboka «De engelske rosene». Kontrakten garanterer henne seks utgivelser. Bryr noen seg om kvaliteten, når man kan selge på kjendisnavnet? I USA oversvømmes barnebokmarkedet av «forfattere» som Whoopi Goldberg, Jerry Seinfeld, Julie Andrews, John Travolta, Bill Cosby, Jay Leno, Katie Couric, Bette Midler, Dolly Parton med mange flere.

SELV KONGELIGE bidrar til «prinsessifiseringen» av barnelitteraturen. Sarah Ferguson var tidlig ute, og Märtha Louise følger tidsriktig opp. Kylie Minogues barnebok kommer i september. Når kommer Aylar med sin? Vil den passere «gutteblikket» til herrene Sørum, Strømme og Strand? Det tragiske ved kjendisbarnebøkene er at de, med få unntak, er så pinlig dårlige at de kan skremme barn fra å lese bøker for resten av livet.