Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Prematurt skattesnakk

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste har fått med seg at Arbeiderpartiet ikke prioriterer skattelettelser i samme grad som Høyre og Frp. Det er ikke det samme som å gå inn for skatteøkninger den dag partiet igjen skulle få makt. Trolig vil partiets fremste tillitsvalgte innse at det er et upopulært ønske som ikke er egnet til å vinne et nødvendig antall velgere for gjenerobring av makta. Det til tross for at meningsmålinger på ulike tidspunkt kan vise at et flertall heller ønsker bedre velferdsordninger enn skattekutt. Men når skatten først er redusert, vil det trolig være vanskelig å få et flertall til å ønske skatteøkninger. Fjerning av arveavgifta er trolig irreversibel, på samme måte som lettelser i formues- og boligbeskatningen er det.

Det er denne realisme som lå til grunn for de rødgrønnes holdning om ikke å øke skattene i forhold til skattenivået i 2004 da de vant valget i 2005. Økningen regjeringsskiftet markerte den gang, ble knapt registrert hos det store flertall. Den ble heller ikke ødeleggende for de rødgrønnes valgkamp. Ap's regjeringspartnere, SV og Senterpartiet, har imidlertid tatt til orde for å øke skattenivået om det skulle være nødvendig.

I går kunne vi i Klassekampen lese at «skattenivået ikke er fredet», at Ap åpner for å reversere blå kutt og at to av tre fylkesledere mener partiet må gå til valg for å øke skattene. Det er mildt sagt en dristig holdning. Ikke minst fordi partiets konkurrenter og motstandere vil bruke slike argumenter som skremselspropaganda ved framtidige valg. All erfaring viser at det er en oppskrift for å tape oppslutning om velgerne. I Oslo har Ap-politikere ved noen tilfeller vært for å innføre eiendomsskatt etter at Høyre og Frp har avskaffet den. Formålet har nok vært det beste. Men uansett hvor god argumentasjon lokalpolitikerne har hatt, i denne og andre saker, så har ikke Ap hatt makt i Oslo siden 1995.

Kanskje undervurderer vi velgermassens fellesskapsånd og altruisme. Men den er neppe sterk nok til å gjøre skatteøkninger til en vinnersak. I så fall må regjeringen gjennom sine skattekutt utfordre det store flertallet. Vi tror finanspolitiker Jonas Gahr Støre gjør klokt i å innta en avventende holdning. Han er mot skattekutt, men er klokelig forsiktig med å love gjeninnføring av skatter som er fjernet.

Hele Norges coronakart