Premiehund

Super singel- og raritetssamling fra kompromissløst band.

Det burde egentlig ikke være mulig: Bob Hund er et usedvanlig sært og snålt rockeband, men er likevel blitt en hel generasjons favorittkjæledyr hjemme i Sverige og her i Norge.

Bob Hund er blitt så folkekjære at de faktisk topper plakaten på familiedagen under Norwegian Wood-festivalen i Oslo i juni.

Det er egentlig sensasjonelt. De seks snålingene med Thomas Vberg i spissen står tross alt for et skeivt, rabiat og krevende musikalsk uttrykk som trekker veksler på til dels marginale 60- og 70-tallsnavn fra den alternative rockens underliv. «Vi går på søppeldynga og henter melodier andre ikke vil ha. Blant alt skrotet ligger det masse morsomme greier,» som Vberg sa i et intervju med Dagbladet i 1998.

Obskurt

For dette er bandet som ikke går av veien for å hente fram obskure låter av Plastic Bertrand, The Wipers, Pere Ubu og The Velvet Underground (og den ikke fullt så obskure Iggy/Stooges-låta «I Wanna Be Your Dog»). Alle får nytt liv og en ny generasjon lyttere gjennom Vbergs utmerkede gjendiktninger.

Indieklassiker

Versjonen av Pere Ubus «Final Solution» - «Ett fall & en lösning» - er kanskje Bob Hunds beste øyeblikk noensinne, og en av 90-tallets virkelige indieklassikere - uansett nasjonalitet. Det er også en helt riktig åpningslåt på den strålende titulerte samleplata «10 år bakåt & 100 år framåt». Disse singlene, b-sidene, øvings- og konsertopptakene (en hel konsert fra London i fjor utgjør cd nr. to) må sies å representere Bob Hund på sitt særeste. Selv debutsingelen «Edvin Medvind» - fascinerende dårlig innspilt lo-fi-skurr - er med her som et skjult bonusspor. Men dette er like fullt en mye mer representativ introduksjon til Bob Hund enn en streit hitsamling ville vært.

Viktig

Det er nok Vbergs tekster som først og fremst treffer en hel generasjon rett i hjertet, men samtidig får Bob Hund rock til å høres viktig ut, som noe man ikke kan klare seg uten. Som musikk som kan redde liv.