Premierenerver til frokost

-Seinfeld er genial, konstaterer Kim Haugen. -Pøh, Benny Hill er mye morsommere, avfeier pappa Per Theodor. -Men han er jo død! roper mamma Sissel bestyrtet. -Kan vel le av ham for det, vel, sier Helle. Joda, de ligner på hverandre, og ja, de er skuespillere hele bunten. Men familien Haugen er ikke enige om alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Familien Haugen

Tidlig en overskyet vårmorgen er hele gjengen samlet til en sjelden familiefrokost. Imponerende 122 års teatererfaring rundt ganske alminnelige brunostblingser.

-At Kim skulle bli skuespiller hadde vi aldri trodd. Han var aldri noe morsom hjemme, beretter mor Sissel Sellæg.

-Ikke borte heller. Første gang jeg så ham opptre-som Askeladden i en skoleoppsetning- nistirret han i gulvet og mumlet fram replikkene sine, humrer far Per Theodor Haugen.

-Men vi er veldig stolte av begge to. Veldig stolte, fastslår mor og far og titter fornøyd på avkommet over kaffekoppene.

Premierer på rams

I løpet av to drøye uker har alle familiemedlemmene premierer. Yngstemann Helle var først ute med «Sexy» på Centralteatret, så fulgte Kim i «Nerden» på Nationaltheatret, og lørdag er det mor og far sin tur i «En glad saks» på Oslo Nye.

-Vi er fagidioter. Teaternerder. Men vi har i det minste alltid noe å snakke om, sier Kim.

-Det kan bli litt slitsomt. Jeg husker da jeg gikk på Teaterhøgskolen, og det var foreldredag. Foreldrene til alle klassekameratene mine kom langveisfra og var stolte over barna sine. Jeg fikk såkalt konstruktiv kritikk, jeg, forteller Helle.

-Vi ville jo bare ditt beste, forklarer Per Theodor og rusker datteren ømt i håret.

Theodor som kunstnernavn

Per Theodor og Sissel hadde aldri noe ønske om at barna skulle følge i deres fotspor. Det bare ble sånn. Hva med Kims sønner Jesper (5) og Adrian (3), skal de bli skuespillere?

-Nei! roper alle fire i kor. -Jeg skal kjempe i mot det jeg kan, fastslår Kim. -Det er nok skuespillere i denne familien nå.

Det er 50 år siden Kongsberggutten Per Haugen satte seg på bussen til Oslo for å erobre teaterriket. Lite visste han at det var starten på en aldri så liten skuespillerklan i norsk historie. Totalt uten erfaring og utdannelse klorte han seg fast på teaterscenene og fikk etterhvert både sin prinsesse og hus på Ekeberg.

-Far, jeg traff forleden en fyr som sa han hadde gått i klassen din på Kongsberg, sier Kim. -Han sa at Theodor bare var et kunstnernavn?

-Jeg har alltid hett Theodor, men jeg begynte ikke å bruke det før i Stavanger. Kunne ikke bruke Theodor på Kongsberg, skjønner du, røper faren.

Men på teatret passer det bra.

TEATERFAMILIEN: Ærværdige Theatercafeen blir med sine 98 bare jyplingen i forhold til familien Haugen. Kim, Sissel, Per, Theodor og Helle kan slå i bordet med til sammen 122 års teatererfaring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer