Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Statsborgerskap

Premiering av løgn og svindel

Det finnes ikke noen «straff» i å få statsborgerskapet tilbakekalt. 

KØ foran passkontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix
<div><br></div>
KØ foran passkontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix

Vis mer
Meninger

MDG vil fjerne statens mulighet til å tilbakekalle statsborgerskap selv når det er gitt på falskt grunnlag. MDG er på løgnernes side.

Voksne menn kommer i hopetall fra Afrika og Asia til Norge for å søke asyl. En stor andel av dem vet de ikke har noe reelt beskyttelsesbehov og vil aldri få asyl. Derfor jukses det systematisk i forsøk på å lure systemet.

Fingeravtrykk files bort. Pass og ID papirer kastes og brennes. Falske, men troverdige papirer kjøpes av menneskesmuglere og historier og alder tilpasses. Det å jukse seg til opphold skal ikke være lett, men det finnes en hel illegal industri som hjelper deg til å kunne klare det – bare du betaler godt nok og er flink til å lyve.

Helge André Njåstad, Frp
Helge André Njåstad, Frp Vis mer

MDG mener altså at løgn og bedrag ikke er så alvorlig, i alle fall når det kommer til å jukse seg til statsborgerskap. For de synes det er så utrolig urettferdig at mennesker som har vært så flinke til å lure oss, skal få sitt statsborgerskap tilbakekalt. De mener det skapes et A- og B-lag av statsborgere, hvor det bare er de som tilhører B-laget som risikerer å miste sitt statsborgerskap.

Det MDG ikke forstår, er at dette B-laget de snakker om, ikke eksisterer. Det finnes ikke noen «straff» i å få statsborgerskapet tilbakekalt, nettopp av den enkle årsaken at norsk statsborgerskap er et privilegium denne gruppen aldri skulle hatt i utgangspunktet.

Lyver du om at du er forfulgt, får du opphold og etter hvert statsborgerskap på falskt grunnlag. Dermed er det ikke som straff å regne at statsborgerskapet tilbakekalles.

La oss ta en lakmustest om MDGs tilnærming passer i andre sammenhenger. Vi har hatt eksempler få falske leger som utfører sitt virke uten autorisasjon eller utdanning.

Vi har eksempler på mennesker som jukser seg til førerkort. Det finnes eksempler på mennesker som opptrer som advokater uten å være det, og det finnes et hav av eksempler på folk som jukser med sin CV for å få bedre jobb.

Felles for disse eksemplene er at samfunnet selvsagt ikke aksepterer den slags juks og fanteri, uavhengig av hvor lenge det er siden vedkommende jukset. Eller sagt med ord som kanskje MDG forstår; det finnes ikke et A- og B-lag av leger. Det finnes bare leger. Dersom noen personer opptrer som leger på falske premisser, må det avsløres og alle rettigheter og autorisasjoner tilbakekalles. Her finnes ingen foreldelsesfrist, og det bør det heller ikke gjøre.

Vi har alle nå sett dokumentasjon på at voksne menn fra trygge land utgir seg for å være barn fra krigsområder. De klarer noen ganger å lure systemet ved å lyve så det renner av dem. For Fremskrittspartiet vil det aldri være aktuelt å belønne disse svindlerne med norsk statsborgerskap.

Vårt budskap er enkelt; har du løyet deg til opphold, skal du aldri kunne slappe av. Du skal vite at du når som helst kan bli avslørt og sendt ut av landet. Som seg hør og bør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media