KOMMENTARER

Presidenten fra rennesteinen

Hans valgløfte var å feite opp fiskene i hovedstadens havnebasseng med 100 000 henrettede forbrytere. Som president truer han med å melde landet ut av FN. Velkommen til det 21. århundre.

TØFFE TAK: Filippinenes president Rodrigo Duterte tør der andre tier.  FOTO: REUTERS/Lean Daval Jr./Scanpix
TØFFE TAK: Filippinenes president Rodrigo Duterte tør der andre tier.  FOTO: REUTERS/Lean Daval Jr./Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vulgær populisme blandet med radikal aksjonisme. Har vi sett det før? Ja, mange ganger. Nå sist i det amerikanske presidentvalget. Nå vet vi jo ikke hva Trump faktisk vil gjøre hvis han skulle bli president. Men hans program er en del av en tidsånd av anti-establishment og autoritære holdninger som brer om seg. Det handler i denne omgang om Filippinenes nye president Rodrigo Duterte (71). La oss kalle det rennesteinspopulisme.

Duterte ble valgt til president i juni i år, med valgløfte om å knuse kriminaliteten og korrupsjonen i løpet av et halv år. Det betyr at det dypt kristne landet Filippinene skal kunne feire jul som et renset paradis.

Men sånn går det neppe. Om ikke annet, så fordi Dutertes program bygger på en tvilsom kristen etikk, der han blant annet oppfordrer folk til å drepe narkomane. Hans metode er en dramatisk brutalisering av samfunnet. Politiet har utvidete fullmakter, og et slags borgervern opererer - med regjeringens støtte - som dødsskvadroner for å ta stanse narkolangere og narkomane. Duterte fortsetter - og intensiverer - arbeidet han gjorde som borgermester i byen Davao, sør i landet. Der er han kjent under kallenavnet «Strafferen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer