«Presidenten» sier nei til krig

Skuespilleren Martin Sheen (62) mottar trusler for sitt engasjement mot krig, men nekter å holde kjeft.

LOS ANGELES (Dagbladet): Da en PR-medarbeider fra Warner Bros. forsøkte å stoppe Sheen i å svare på spørsmål fra Dagbladet om hans engasjement, eksploderte han.

Martin Sheen er blitt arrestert 67 ganger for sin deltakelse i fredsdemonstrasjoner gjennom åra. Sheen, som spiller president Josiah Bartlet i den populære tv-serien «Presidenten» på NRK1, er blitt et samlende symbol for fredsbevegelsen i USA, og ikke minst i Hollywood. Med president Bushs opptrapping mot en krig i Irak er Sheen igjen godt synlig i antikrigskampanjene, og han svarte velvillig på alle spørsmål om temaet da Dagbladet møtte ham på filmsettet hos Warner Bros. i Hollywood natt til onsdag norsk tid.

- Besværlig

- Mitt engasjement mot en mulig krig i Irak føles som en naturlig progresjon for meg. Dette er ikke et engasjement jeg har fått over natta. Jeg har jobbet i fredsbevegelsen i mesteparten av mitt liv. Det er en svært intens og vanskelig tid nå, og for meg er situasjonen svært besværlig. Men hvis det du tror på har noen verdi, så vil det koste deg noe. Og jo mer verdifullt det er, jo mer vil det koste deg. Akkurat nå er mine verdier svært kostbare.

Sheen mener at flere sjefer i tv-selskapet NBC, som forvalter skjebnen av «The West Wing» som serien heter i USA, misliker hans engasjement mot krig. Selv er han flere ganger blitt kalt forræder av tilfeldig forbipasserende. De sterke reaksjonene overrasker ham.

- Mange spiller ikke rent, og jeg har motatt flere ubehagelige trusler, sier skuespilleren.

- Men du er åpenbart ikke redd?

- Vel, jeg kan ikke si jeg er redd, sier Sheen. Han drar parallellen til Storbritannia, som har en statsminister klar for krig, men en befolkning som er imot.

- Jeg tror Tony Blair er ferdig. Han har gjort stor skade for sitt parti. Men politikk er en kostbar business.

- Tror du en krig fortsatt kan forhindres?

- Ja, jeg er alltid optimistisk, fordi jeg tror ikke vi er den ultimate stemmen. Det er en høyere makt, som ikke når våre hjerter eller vår sjel om dagen, og som gjør at vi ikke reagerer rasjonelt. Vi må bare be og håpe om at en krig ikke skjer. Hvis ikke vil mange mennesker betale dyrt for denne galskapen.

Sheen tenner

Martin Sheen er engasjert, og snakker om alle som bruker sin status for å fremme det ene eller andre synet, både journalister, skuespillere og politikere.

- Vi er alle mediestjerner. Jeg jobber for General Electric, som eier NBC - og som igjen har store eierinteresser i våpenindustrien. Jeg nekter å tro at de ikke visste at jeg er en progressiv liberal demokrat da jeg ble tilbudt rollen i denne tv-serien, sier Sheen.

Deretter bryter en PR-medarbeider i Warner Bros. inn, og ber oss stille spørsmål om tv-showet «Presidenten» og ikke rundt en mulig USA-ledet krig mot Irak.

- Hvem er du? President for NBC? spør Sheen, mens PR-medarbeideren forsøker å understreke sitt poeng.

- Dette er din mening, og jeg respekterer det. Men enhver journalist som kommer inn dørene på dette tv-settet, har rett til å stille hver og en av oss som jobber her hvilket som helst spørsmål som måtte interessere. Fortell meg hvis jeg tar feil: Er vi begrenset til å bare snakke om showet?

- Nei, overhodet ikke, sier PR-medarbeideren.

- Da må du ta tilbake uttalelsen du nettopp ga. Du snakker for Warner Bros., ikke for oss som arbeider for denne tv-serien. Jeg vil ikke gjøre deg forlegen, men jeg vil ikke at noen skal fortelle meg hva de kan spørre meg om, sier Sheen bestemt.

- Offentlig debatt

Sheen vil ha seg frabedt antydninger om at hans engasjement også kan hjelpe tv-serien.

- Mitt engasjement mot krig handler ikke om markedsføring av en tv-serie, dette dreier seg om offentlig debatt. Reaksjonene har vært alvorlige. Vi blir truet og kalt ting som ingen mennesker bør svare for. Det er pur «bullshit». Jeg elsker mitt hjemland, og jeg risiker ikke å forråde mitt eget land ved å ikke si ifra om politikk som jeg mener er ødeleggende og umenneskelig, sier en sprutrød Sheen.

- Situasjonen nå er at dette landet er styrt av mennesker som snakker om taktisk bruk av atomvåpen. Da oppfører vi oss som en gud. Men vi må gå tilbake å se hvor all denne dritten begynte. Og en ting er sikkert: USA er ikke Gud. Atomvåpen er slutten på verden slik vi kjenner den. Vi har ingen rett til engang å overveie en slik handling. Det er en tanke som er blitt en forbannelse, sier Sheen, før han sukker:

- Å Jesus, hvor lavt har vi sunket? Vi er blitt Gud, vårt ego er blitt Gud. Og derfor vil jeg ikke holde kjeft. Jeg makter det ikke.

KRIGSMOTSTANDER: Hollywood-skuespilleren Martin Sheen, aktuell på NRK1 i tv-serien «Presidenten» på søndager, bruker sin kjendisstatus som talsperson mot en krig i Irak. - Hvis du tror på dine verdier, så vil det koste deg noe, sier Sheen. Han har mottatt trusler etter at han er blitt et symbol for fredsbevgelsen i USA.