«Presidenten»-skaperens nye gigantserie til Norge

Elsket og utskjelt.

(Dagbladet.no): Norske TV3 har bestemt seg for å vise første sesong av den påkostede serien «Studio 60 on the Sunset Strip». Premiere blir en gang i løpet av våren, bekrefter kanalen overfor Dagbladet.no.

Serien er det nye prosjektet til «Presidenten»-skaper Aaron Sorkin, og har fått endel ekstatiske kritikker.

Men blant amerikanske komikere er serien, som hadde USA-premiere i høst, kontroversiell.

En av tidenes dyreste

I «Studio 60» følger man produksjonen av et Saturday Night Live-aktig show i Los Angeles, og skuespillerlista er upåklagelig - Matthew Perry («Friends»), Amanda Peet, Sarah Paulson, Bradley Whitford og Christine Lahti er blant gjengangerne.

Dialogvekslingen (som i Sorkin-serier ofte foregår i forbindelse med gåing) er enda kjapperen enn i «Presidenten», og på mange måter er den nye serien en forlengelse av den gamle. Bortsett fra at handlingen foregår i miljøet rundt en tv-kanal i stedet for Det hvite hus.

De mange stjernene gjør imidlertid serien fryktelig dyr å lage - rundt 20 millioner kroner per episode. I tillegg måtte NBC legge mangfoldige millioner på bordet for å sikre seg serien i en budkrig med CBS.

- Jeg elsker virkelig å lage tv. Jeg elsker hvor lang tid en tv-serie blir i folks bevissthet - mye lenger enn de største, og viktigste, filmene. Vi snakket om «Da Vinci-koden» i seks måneder. Så fikk filmen premiere, og snakket stanset umiddelbart, sa Sorkin i et intervju med New York Times i høst.

STUDIO 60-SJEFENE: Matthew Perry er den alvorlige, plagede manussjefen, mens Bradley Whitford spiller den kokaintatte produsenten i «Studio 60 On the Sunset Strip». Foto: SCANPIX/AP
STUDIO 60-SJEFENE: Matthew Perry er den alvorlige, plagede manussjefen, mens Bradley Whitford spiller den kokaintatte produsenten i «Studio 60 On the Sunset Strip». Foto: SCANPIX/AP Vis mer

For smart?

Seriens problem er imidlertid at seerne uteblir - tallet er halvert fra rundt 14 millioner seere til 7 millioner for den siste episoden som ble vist forrige mandag.

Flere har påpekt at serien muligens har falt for sin egen hype.

«Studio 60» tar nemlig opp en rekke store temaer - fra konflikten mellom det kunstneriske og komersielle, raseproblematikk og religionens makt i USA.

- Noen ganger føles det som den eneste serien i universet som har noe å si, ofte takket være Matthew Perrys gretne, plagede manusforfatter-karakter. Men av og til skulle jeg ønske det var morsomt. Ikke «snakke mens man går»-morsomt, eller «se, hva jeg vet»-morsomt, bare morsomt morsomt, skriver for eksempel LA Weekly.

Kritiske forfattere

Los Angeles Times fulgte opp i begynnelsen av januar med en kritisk artikkel om hvordan de som skriver komiserier - dem serien faktisk handler om - har reagert på «Studio 60».

Ken Levine - en veteranforfatter som blant annet har jobbet med «Frasier», «Cheers» og «The Simpsons» var en av dem som var særlig kritiske.

- Etter å ha sett episode to av «Studio 60», må jeg avsløre en liten hemmelighet. Folk som jobber med tv er ikke så smarte, stol på meg. I tillegg snakker de stadig om hvor talentfull karakteren Harriet er. Har du lagt merke til det enda? Det har ikke jeg. På den annen side er jo ikke jeg så smart, skrev han i sin blogg.

Uansett om man liker serien eller ikke, eller om den blir kansellert etter de første planlagte 22 episodene, har den utvilsomt vært et av de store samtaleemnene i USA denne høsten. Så gjenstår det å se om TV3 klarer å skape en tilsvarende snakkis i Norge.

FLERE STJERNER: John Goodman er blant skuespillerne som dukker opp i gjesteroller.