POLITISK RÅTE: President Michel Temer (til venstre) og tidligere president i Deputertkammeret, Eduardo Cunha, under et møte i Kongressen i Brasilia i 2015.
Temer godkjenner, ifølge et lydopptak som avisa O Globo har fått tak i, å betale Cunha for å holde ham taus. Cunha sitter i fengsel. Foto:  AFP / NTB Scanpix / AGENCIA BRASIL / ANTONIO CRUZ 
POLITISK RÅTE: President Michel Temer (til venstre) og tidligere president i Deputertkammeret, Eduardo Cunha, under et møte i Kongressen i Brasilia i 2015. Temer godkjenner, ifølge et lydopptak som avisa O Globo har fått tak i, å betale Cunha for å holde ham taus. Cunha sitter i fengsel. Foto:  AFP / NTB Scanpix / AGENCIA BRASIL / ANTONIO CRUZ Vis mer

Korrupsjonsskandalen i Brasil

Presidenten som vil betale for taushet

Enda en politisk korrupsjonsskandale ryster Brasil, og president Michel Temer står i fare for å måtte gå av, akkurat et år etter at han ganske omstridt ble innsatt.

Kommentar

Store deler av den politiske eliten i Brasil er pill råtten, det er for lengst bevist uten fnugg av tvil i løpet av de siste par åra. Avsløringene i den enorme Petrobras-skandalen vil ingen ende ta, og påtalemakta fortsetter med sin «Operasjon Bilvask» («Lava Jato») for å nøste opp de korrupte nettverkene. Nå har de også kommet til president Michel Temer som lenge har vært i søkelyset for flere forhold. Han er inntil videre beskyttet mot strafferettslig forfølgelse.

Nyhetssendingene i fjernsynskanalen O Globo, den mest sette i landet, har fått tak i innholdet i et taleopptak som skal avsløre at president Temer vil «kjøpe taushet» fra den tidligere presidenten i Deputertkammeret, Eduardo Cunha.

Cunha ble avsatt av Høyesterett og fratatt sitt sete i Deputertkammeret i mai i fjor. I mars i år ble han dømt til 15 år i fengsel. Cunha var den som, før han ble avsatt, åpnet for å stille den folkevalgte presidenten, Dilma Rousseff, for riksrett. Hun ble fradømt embetet for å ha sminket på nasjonalregnskapet, noe som utvilsomt var et slags parlamentarisk kupp fra hennes motstandere, deriblant Cunha. Cunha sitter i fengselet med farlige hemmeligheter om mange av landets politikere. Han skal ha en «leksikalsk kunnskap» om korrupsjonen og nettverkene, sies det i hovedstaden Brasilia.

Avisa O Globo i Rio de Janeiro, som har samme navn og eiere som fjernsynskanalen, skal sitte med lydopptaket. Opptaket skal ha vært gjort 7. mars i år i presidentens bolig i Brasilia av Joesley Batista og hans bror Wesley, eierne av matvareselskapet JBS. De to brødrene er også tiltalt i «Operasjon Bilvask», men har forhandlet seg fram til mindre straff mot å samarbeide med påtalemakta. Til møtet med Temer hadde de tatt med en skjult lydopptaker.

Joesley nevnte at han betalte «månedslønn» til Cunha i fengselet for å få ham til å tie. «Dette må du fortsette med. Greitt?» sier president Michel Temer. Hvis dette stemmer, er det i det minste et forsøk på motarbeide rettsvesenet, trolig noe verre.

Både Temer og Cunha tilhører Partiet til den Demokratiske Brasilianske Bevegelsen (PMDB), et parti som spriker i alle retninger og først og fremst forsøker å være med der makta finnes.

Ingen har ennå offentliggjort lydopptaket. Men nyhetene om dette fikk folk til å samle seg på Avenida Paulista i São Paulo, landets økonomiske hovedstad, med rop om «Ut med Temer!» «Det er slutt på kupp-regjeringa til Michel Temer!» hørtes også. Ett år tidligere ropte andre demonstranter samme sted «Ut med Dilma!». I Rio de Janeiro var det gryte-konsert mot president Temer. Folk krever nyvalg.

Temer synes å stå på kanten av stupet. Han har ingen folkelig oppslutning å snakke om. Han er president bare fordi Dilma ble avsatt av hennes politiske fiender og hans venner. Hans regjering er rammet av en flom av avsløringer om korrupsjon. Men det sies av flere politiske iakttakere i Brasilia at «Temer vil kjempe til siste slutt».

En deputert fra miljøpartiet REDE, Alessandro Molon, har levert inn et forslag om å stille Temer for riksrett. Det er ennå uklart hva slags skjebne dette forslaget vil få. Temer er også under anklage for ulovlig finansiering av valgkampen i 2014 gjennom korrupsjon. Den Øverste Valgdomstolen (TSE) kan frata ham mandatet. Domstolen skal avsi en kjennelse 6. juni.

Grunnloven åpner for å la Kongressen, Senatet og Deputertkammeret, velge ny president. Men en tredel av medlemmene i Kongressen er under etterforskning fra påtalemakta i forbindelse med «Operasjon Bilvask».

Brødrene Batista trekker også andre inn i skandalen. Aecio Neves fra Brasils Sosialdemokratiske Parti (PSDB), et parti som historisk lå på indre venstre og seinere på indre høyre, som tapte president-valget i 2014, ber om rundt 5 millioner kroner til å dekke forsvarsutgiftene sine i forbindelse med «Operasjon Bilvask» i et lydopptak. Tidligere finansminister under både Dilma Rousseff og forgjengeren Luiz Inácio «Lula» da Silva oppgis som mottaker av bestikkelser til Arbeidernes Parti (PT).

Midt i vanskelige økonomiske nedgangstider oppdager brasilianerne å være styrt av en politisk elite, som de har valgt, som bare viser seg å være mer og mer grisk og råtten for hver måned som går. Spørsmålet er om velgerne gir opp og bøyer nakken for noe som kan se ut som en brasiliansk naturlov eller om det tenner opprøret i tilstrekkelig mange til å gjennomføre en fullstendig politisk «bilvask».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.