GODE DAGER: Mikhail Saakashvili hilser på tilhengere med Ukrainas president Petro Porosjenko ved sin side. Foto: AP / NTB / Scanpix
GODE DAGER: Mikhail Saakashvili hilser på tilhengere med Ukrainas president Petro Porosjenko ved sin side. Foto: AP / NTB / ScanpixVis mer

Presidentens primitive metode: fratar kollega statsborgerskapet

Ukrainas president benytter seg av en primitiv, autoritær og diktatorisk refleks, når han tar fra sin politiske motstander Mikhail Saakashvili sitt statsborgerskap.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Man kan si mye rart om fyrverkeriet av en mann, Mikhail Saakashvili (49). At han for eksempel er omstridt og har provokasjon som metode, er omtrent det minst kontroversielle man kan si. Nå er han altså fratatt sitt ukrainske pass etter å ha lagt seg ut med president Petro Porosjenko. Saakasjvili har kritisert den ukrainske regjeringen for å gjøre minimalt for å bekjempe korrupsjon. Da han i forrige uke var på ferie i USA benyttet Porosjenko seg av muligheten til å annullere Saakashvilis statsborgerskap.

Det sier mye mer om Porosjenko enn om Saakashvili. For det er en gammel sovjetisk refleks vi er vitne til. Problemer ryddes av veien med selektiv og politisk anvendelse av loven. Den formelle begrunnelsen for å ta fra Saakashvili statsborgerskapet er at han unnlot å opplyse om at han var etterforsket for korrupsjon i hjemlandet Georgia da han ble invitert til Ukraina av Porosjenko selv, og fikk ukrainsk statsborgerskap i 2015. Saakashvili har i kjent stil kalt annulleringen av statsborgerskapet for «fullstendig ulovlig» og «feigt».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn