Presidenter med voktere

Ingress

Meninger

IRANS NYINNSATTE president Hassan Rohani har sagt at han ønsker dialog med Vesten og vil ha forhandlinger på det han kaller «gjensidig grunnlag». Ved siden av at Det hvite hus har gratulert Rohani med maktovertakelsen, sier president Barack Obamas talsmann Jay Carney at USA er villig til å samarbeide med Rohani hvis han mener alvor. Det som i hvert fall er klart, er at Rohani er den strake motsetningen til sin forgjenger Mahmoud Ahmadinejad. Der Ahmadinejad truet både Israel og Vesten og ofte brukte en retorikk som langt fra var en president verdig, er Rohani mild og stort sett forsonlig i stemmebruken. Det at han har foreslått flere statsråder som er spiselige for USA, kan også tyde på at han mener alvor.

MEN DET ER IKKE Rohani som bestemmer i iransk politikk, det gjør den åndelige lederen, ayatolla Ali Khamenei. Det er også han som skal godkjenne de nye regjeringsmedlemmene, og det er ikke sikkert alle slipper gjennom nåløyet.

Om Rohani har sin mektige overordnende, kan heller ikke Obama handle på egen hånd. Selv om han skulle prøve å få til en tilnærming til Iran for å få en fredelig utgang på landets kontroversielle atomprogram, må han ha Kongressen med seg. Det har han ikke. Seinest i forrige uke vedtok Representantenes hus med overveldende flertall å stramme inn sanksjonene mot Iran ytterligere.

ROHANI HAR KONTROLL over Irans økonomi og har lovt å bedre den dramatisk. Men for å få til det, må ikke minst de internasjonale sanksjonene lettes på. Khamenei kan fortsette sin uforsonlige linje, men det vil svekke iransk økonomi ytterligere og styrke en folkevalgt president i iransk opinion.

Obama må på sin side trå varsomt i Kongressen fordi han må ha republikanerne med på økonomiske reformer innenlands. Han har også en israelsk regjering som ikke ser forskjell på Rohani og Ahmadinejad å tenke på. Men også han har et halmstrå å klamre seg til. Flere EU-land uttaler seg også positivt om Rohani og vil gi ham en sjanse. For USA kan det bli vanskelig å stå isolert i Iran-spørsmålet.

SÅ FÅR VI SE om Rohanis utspill er mer enn ord. Uansett er det langt fram før det eventuelt kan bli en løsning på atomstriden mellom Iran og Vesten. Iran må åpne opp for troverdige inspeksjoner, og Vesten må tillate iranerne å ha et sivilt atomprogram. Det er lov å håpe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.