KOMMENTARER

Presidentvalg med bomber, vold, apati og korrupsjon

Morgendagens valg i Afghanistan fører verken til fred eller forsoning.

ET LAND I KRIG: I Afghanistan må til og med valgplakater av den sittende president Ashraf Ghani beskyttes. Foto: Rahmat Gul/AP/NTB Scanpix
ET LAND I KRIG: I Afghanistan må til og med valgplakater av den sittende president Ashraf Ghani beskyttes. Foto: Rahmat Gul/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Når afghanerne går til urnene, vet de fleste at resultatet vil bety lite. For det er en slutt på krigen, og ikke fortsatt kniving om politiske posisjoner, det krigsrammede landet trenger.

Presidentvalget er allerede utsatt to ganger. Mange mener at en ny utsettelse hadde vært det beste for Afghanistan.

- Å avholde presidentvalg nå, er som å be en hjertepasient løpe maraton, sier Hamid Kharzai som var president i landet fra 2002 til 2014.

Den afghanske regjeringen kontrollerer bare litt over halvparten av landet, resten er enten under Taliban-kontroll eller er såkalte omstridte områder. Terrorgruppa IS har også bitt seg fast noen steder i det nordøstlige Afghanistan og gir stadig nye bidrag til en økt voldsspiral.

På grunn av den pågående krigen er to tusen av drøye sju tusen stemmelokaler stengt i morgen. Bare 9,6 millioner av landets 35 millioner innbyggere er registrerte velgere, og mange vil ikke kunne stemme av sikkerhetsmessige grunner. Men valgdeltagelsen ventes også å bli lav fordi Taliban har truet med å angripe valglokaler og på grunn av at folk flest ikke har tro på sine politikere. De er lei av vold, vanstyre og korrupsjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer