OLJE- OG ENERGIMINSTER:   Tord Lien (Frp).
OLJE- OG ENERGIMINSTER: Tord Lien (Frp).Vis mer

Press fra Tord Lien?

Det handler om fellesskapets ressurser.

Meninger

Har statens eget selskap blitt presset til å gi avkall på milliardverdier som ellers ville gått i statskassa? Det er kjernespørsmålet i Johan Sverdrup-konflikten som Dagens Næringsliv har omtalt i det siste.

Johan Sverdrup er det største oljefeltet som vil bli bygget ut på norsk sokkel på lang tid. Det vil produsere i 50 - 60 år og er ventet å innbringe 1350 milliarder kroner. Men de fem eierne har kranglet i tre år om eierfordelingen. Dagen før fristen for å levere plan for drift og utbygging gikk ut, mente statens oljeselskap Petoro at det skulle ha en større andel. Det samme mente Kjell Inge Røkkes oljeselskap Det norske. Men ifølge DN droppet Petoro-sjefene sitt krav etter et møte med olje- og energiminister Tord Lien i tolvte time. Det norske ble stående igjen alene. Nå vil Det norske og Arbeiderpartiet til bunns i om statens selskap ble presset til å gi opp verdier for to milliarder kroner.

Det er et krav vi støtter. Det er bra at Tord Lien ville ha fortgang i prosessen. En forsinkelse kan koste selskapene 20 milliarder kroner. Men prosessene må være ryddige, slik at man kan være trygg på at resultatet blir riktig.

Petoro gir staten direkte eierskap på norsk sokkel. Stortinget bestemte i 2012 at Petoros eierhensyn i det viktige Sverdrup-feltet skulle prioriteres. Det er bevilget ekstra penger for å følge opp saken. Dette handler om fellesskapets ressurser.

Olje- og energidepartementet har en dobbeltrolle overfor Petoro, som både eier og regulator. Det er viktig at ministeren ikke har brukt sin eiermakt til å legge spesielt press på Petoro. Lien avviser det, sier at han har behandlet alle likt og understreker at han har oppfordret alle til å bli enige. Men han avslørte sitt syn i en kronikk i DN på mandag, der han la ansvaret på konflikten på Det norske. «Fire av de fem selskapene var seg sitt ansvar bevisst og inngikk et kompromiss.» Lien vet vel at det skal to parter til for å krangle.

Både for å sikre en god forvaltning og tillit til prosessene, er det viktig at man kommer til bunns i hva som ble sagt mellom departementet og Petoro, før saken avgjøres. Det er opp til Olje- og energidepartementet å avgjøre striden. Det kan se ut til at Lien trenger en settestatsråd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.