VG-rapporten:

Presseekspert: - Ganske unikt

Per Edgar Kokkvold mener VG-rapporten kommer med ekstremt sterk kritikk av eget arbeid med Giske-saken.

BURDE BEKLAGET TIDLIGERE: Gard Steiro, redaktør i VG, mener en serie omstendigheter har gått galt før og etter publisering av Giske-saken. Og mener de burde beklaget tidligere. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

I kveld presenterte VG konklusjonen av granskningsrapporten av VGs sak om dansevideoen av Trond Giske. Avisa holder fast på beklagelsen de har gitt til Sofie (27), som gikk ut i TV2 og fortalte om sin negative opplevelse med kontakten med VG.

- VG har sviktet i håndteringen av Sofie som kilde, sa VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken på pressekonferansen.

- Unikt

Rapporten kommer med sterke uttalelser om VGs journalistikk i saken, mener tidligere generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

- Mediene ville ha kalt dette en drepende kritikk, dersom det hadde vært en intern rapport fra en annen institusjon. Det er ganske unikt. Det har nok skjedd bak lukkede dører at sjefredaktører og andre har fått gjennomgå, men ikke åpent, sier Kokkvold.

- GRUNDIG: Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk presseforbund, mener den grundige rapporten bidrar til å gjenopprette tilliten til VGs journalistikk. Foto: NTB scanpix
- GRUNDIG: Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk presseforbund, mener den grundige rapporten bidrar til å gjenopprette tilliten til VGs journalistikk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hans første reaksjon etter pressekonferansen er at det virker som om det er gjort et ekstremt grundig arbeid i saken.

- Dette bidrar til å rette opp den mistilliten som VG er møtt av de siste dagene og ukene. Vi er blitt vant til ryddighet og etisk bevissthet fra VGs side. Nå bekrefter de at de tar etikken og journalistikken på alvor, sier Kokkvold.

Sterk kritikk

Samtidig mener han at rapporten kommer med ekstremt sterk kritikk i håndteringen VG har hatt av Sofie (27).

- I Vær varsom-plakaten blir pressen pålagt som sin oppgave å beskytte enkeltmennesker mot overgrep. VG innrømmer at man ikke bare ikke har beskyttet et enkeltmenneske, men at man også har påført Sofie i dette tilfellet det som må kunne kalles et overgrep, sier Kokkvold.

Man snakker også for svak ledelse, og det er helt uvanlig å høre fra medier, sier Kokkvold.

- Jeg har lenge ment at mediene altfor sjelden beklager. Det er vanskelig å tenke seg at et medium kan gå lenger enn dette.

Mens Lars Joakim Skarvøy nå skal ta seks måneders permisjon, blir sjefredaktør Gard Steiro sittende. Kokkvold ønsker ikke å uttale seg om konsekvensene saken har fått for de involverte.

- Permisjon er overraskende

I den opprinnelige saken i VG om dansevideoen, var Sofie sitert på følgende: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». Det er dette sitatet hun har sagt til TV2 at hun mente var feil, og at hun forsøkte å få journalist Lars Joakim Skarvøy til å endre. Men konklusjonen i rapporten til VG er at dette ikke var bevisst fra Skarvøys side.

- Vi finner ikke grunnlag for at VGs reporter bevisst har fabrikkert et utsagn fra Sofie, sa Tora Bakke Håndlykken på pressekonferansen.

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen har ikke selv fulgt pressekonferansen, og uttaler seg om rapporten på bakgrunn av det han har fått referert. Han forstår ikke hvorfor konsekvensen er at reporter Lars Joakim Skarvøy får seks måneders permisjon.

- Hvis konklusjonen er at journalisten ikke har gjort noe bevisst galt og feilsitert Sofie, og at styret har full tillit til sjefredaktør Gard Steiro, skjønner jeg ikke helt hvorfor journalisten skal ut seks måneder. Det er overraskende og uforståelig i den konteksten, sier Bodahl-Johansen.

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til TV 2 Nyhetskanalen at det alvorligste feilen i denne saken er hvordan VG har håndtert Sofie.

- Jeg synes det er veldig bra de er tydelige på at der det sviktet mest, er forholdet til Sofie, den ikke medievante kilden, sier Floberghagen til TV 2.

Hun ønsker ikke å kommentere konsekvensene dette har hatt for de involverte.