24 TIMER PÅ RADIO:  Marcus og Martinus slipper snart tre nye låter. Samme uke har NRK Super en 24 timer lang sending som utelukkende handler om dem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
24 TIMER PÅ RADIO: Marcus og Martinus slipper snart tre nye låter. Samme uke har NRK Super en 24 timer lang sending som utelukkende handler om dem. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Presseekspert: - NRK bør styre unna

Samtidig som NRK vier en 24 timer lang maratonsending til Marcus og Martinus, slipper de tre nye låter. Presseekspert kritiserer statskanalen for rolleblanding.

(Dagbladet): Tirsdag neste uke sender NRK Radio Super 24 timer med bare Marcus og Martinus. Samme uke slipper tvillingduoen tre nye låter.

Tvillingbrødrene tok landet med storm da de vant Melodi Grand Prix Junior i 2012 med låta «To dråper vann». Siden den gang har de kapret mangt et pikehjerte.

På grunn av stor interesse fra sine lyttere vier nå NRK Super 24 timer radio til duoen.

På sine egne hjemmesider skriver NRK Super at sendingen vil bestå av «gamle og splitter nye hits, konkurranser og direkte fra kjellerstua til gutta hjemme i Trofors».

- Burde styrt unna Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener en slik maratonsending er uheldig for NRK.

- NRK har et særlig ansvar for egen troverdighet. De kan spille musikken til Marcus og Martinus så mye de vil, men når en slik sending kommer samtidig som de slipper ny musikk er det et uheldig sammentreff. Det er ikke helt heldig for NRKs troverdighet, sier Bodahl-Johansen, til Dagbladet.

- Jeg blir ikke forundret hvis en del lyttere oppfatter at NRK er med på en lansering av de låtene. De burde styrt unna dette for å ta vare på sin troverdighet og uavhengighet, legger Bodahl-Johansen til.

Han understreker likevel at grensene for tekstreklame oftere hviskes ut i kulturjournalistikken fordi mye av stoffet handler om lanseringer. 

- I kulturjournalistikken har man et ansvar for å omtale det som kommer av nye bøker og låter. Men når det sammenfattes på denne måten blir det problematisk.

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, mener det er svært vanlig at lanseringer omtales i kulturjournalistikken og ser ikke utfordring i denne saken.

- Det er ikke prinsipielt galt å sette av mye tid eller spalteplass til ny musikk. En stor del av kulturjournalistikken handler om lanseringer. Det presseetiske problemet kommer i det man utveksler eksklusivitet på en aller annen måte, sier Jensen og fortsetter:

- Dette er frie redaksjonelle valg og avveininger. Men man kan diskutere hvorvidt disse valgene er kloke eller ikke.

Stort press Da NRK Super bestemte seg for å ha en 24-timers maratonsending med tvillingene, visste de ikke at låtene skulle lanseres på samme tidspunkt.

Prosjektleder i NRK Super, sier at de har diskutert hvorvidt sendingen skulle gjennomføres eller ikke.

- Vi har bestemt oss for å gjennomføre fordi det er journalistisk interessant for målgruppa vår. Vi er i dialog med målgruppa daglig og når vi spør dem hva de ønsker seg mer av på Super så er svaret stort sett Marcus & Martinus, sier prosjektleder i NRK Super, Ida Hartmann.

Hartmann forteller at de også vurderte om de skulle gjennomføre sendingen med tanke på oppmerksomhetspresset Marcus og Martinus selv er under.
- Det er et stort press på dem. Derfor er det viktig for oss at vi reiser hjem til dem for å gjøre intervju med dem etter skoletid. Da får vi vist at de er to helt vanlige gutter som også gjør lekser og spiser middag etter skolen, sier Hartmann og fortsetter:

- Det er ikke vår jobb å være en promoteringskanal, men M&M er ekstremt populære hos våre lyttere fordi de er artister og vi må forholde oss til at de gir ut ny musikk. Datoen for eventet har vært fastsatt lenge, uavhengig av deres publiseringsplan.

- Spiller det lytterne vil Pressekontakt i Sony Music, Jørn Brekke, ser ikke noe problematisk ved at NRK velger en slik sending.

- NRK Super blir bombardert av fans som ønsker seg mer Marcus og Martinus. De spiller det lytterne ønsker og det er ganske naturlig. Det hadde vært rart om radiostasjoner ikke skulle spilt de låtene lytterne vil høre, sier Brekke.