Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Presseeksperter kraftig ut mot NRK etter reportasje om kattejenta Nano

- Både mennesket og «katten» i dette innslaget burde blitt vernet fra seg selv.

GÅR VERDEN RUNDT: 20 år gamle Nano har fått massiv oppmerksomhet etter å ha fortalt «at hun er en katt». Foto: P3
GÅR VERDEN RUNDT: 20 år gamle Nano har fått massiv oppmerksomhet etter å ha fortalt «at hun er en katt». Foto: P3 Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag publiserte NRK P3s «Verdens rikeste land» en videoreportasje og en artikkel om 20 år gamle Nano. Jenta forteller at hun har «visst at hun har vært katt» fra hun var 16 år gammel.

I reportasjen hevder 20-åringen at det skjedde en genfeil under fødselen, og at hun er «født i feil art». Videoen har etter publisering fått i overkant av 4,5 million visninger, og er delt over hele verden.

Spørsmålet om hvorvidt det er greit at NRK viderebringer Nanos fortelling uten ekspertkilder eller tilsynelatende forbehold, får flere i kommentarfeltet til å reagere.

Norske presseeksperter reagerer kraftig på videoen.

- Burde blitt vernet Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, sier NRK burde spart seg for saken og at personen som blir intervjuet burde blitt skånet for seg selv. 

- Både mennesket og «katten» i dette innslaget burde blitt vernet fra seg selv. NRK har satt denne saken inn i en sammenheng hvor man åpenbart har det moro med mennesket, og dét er for lite ansvarlig av NRK. Man kan si «er det så farlig da, man må jo få ha det litt moro», men det er tross alt snakk om mennesker her, personer som omgår denne jenta også, sier han. 

Bodahl-Johansen mener NRK har et særskilt ansvar for høy presseetisk standard da kringkasteren er lisensfinansiert av folket.

VERDEN RUNDT: Historien om Nano har gått verden rundt, både på Facebook og i store internasjonale medier. Foto: Skjermdump
VERDEN RUNDT: Historien om Nano har gått verden rundt, både på Facebook og i store internasjonale medier. Foto: Skjermdump Vis mer

- NRK har alltid et spesielt ansvar. Vi betaler NRK for å ha nettopp høy kvalitet på sin journalistikk, avslutter han.

Åtte klager Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, skriver i en e-post til Dagbladet at de hittil har registrert åtte klager til Pressens Faglige Utvalg.

På spørsmål om personen i klippet burde ha vært beskyttet mot seg selv, svarer hun at hun i utgangspunktet ikke har noe formening om det.

- Men journalisten har et ansvar for å sjekke fakta og oppsøke relevante kilder for å undersøke saken. Dette er et sentralt punkt i Vær Varsom-plakaten, skriver Løken Stavrum.

Hun mener det journalistiske arbeidet som er gjort ikke later til å være sjekket opp godt nok.

- Når man formidler en sak om et menneske som hevder å ha vært katt hele livet og at det har skjedd en genfeil under fødselen, er det ikke unaturlig å sjekke ut en slik påstand med relevante fagkilder før man velger å bringe dem videre. I denne saken framkommer det ikke at det er gjort et journalistisk arbeid utover å intervjue den unge jenta, forklarer hun.

- Burde vært gjort en bedre jobb Onsdag skrev Journalisten.no om saken. En av kildene de pratet med var professor Benedicte Paus ved UiO. Paus er ekspert på sjeldne genetiske tilstander, men hadde likevel lite å si om akkurat dette tilfellet.

Dagbladet har også vært i kontakt med flere eksperter på området. De vil ikke uttale seg, ettersom de mener dette tilfellet er svært spesielt.

Redaksjonssjefen i P3, Bjørn Tore Grøtte, sier til Dagbladet at han forstår kritikken.

- Verdens Rikeste lands lyttere forstår nok konteksten rundt Nano. Men når det tilrettelegges for så stor spredning på sosiale medier, også internasjonalt, så burde det vært gjort en bedre jobb i å sette dette inn i en større sammenheng. Den blir hengende i løse lufta og det er ikke helt bra, sier Grøtte til Dagbladet.

- Hun er fornøyd - Det kan være en utfordring når sånt spres viralt i så stort omfang. Men Nano sier til oss og til andre medier at hun er fornøyd med resultatet og at hun tåler reaksjonene.

VERDEN RUNDT: Historien om Nano har gått verden rundt, både på Facebook og i store internasjonale medier. Foto: Skjermdump
VERDEN RUNDT: Historien om Nano har gått verden rundt, både på Facebook og i store internasjonale medier. Foto: Skjermdump Vis mer

- Nano er en person som vi i Verdens Rikeste land har fulgt i lang tid og hun har vært med i radioprogrammet flere ganger. Vi har fulgt miljøet hennes i over ett år og reporter Silje kjenner henne godt. Likevel gjorde vi vurderinger før vi publiserte det, forklarer han.

Han sier at målet med reportasjen var å vise en verden som helt åpenbart er ukjent for mange.

- Nano har hele tiden blitt gjort oppmerksom på at det vil komme mye oppmerksomhet rundt dette. Vi har også hatt tett dialog med henne etter at videoen ble publisert, og hun sier hun takler reaksjonene som kommer.

Bryr seg ikke Nano er gjort kjent med kritikken fra presseekspertene, og forteller til Dagbladet at hun synes NRK får i overkant mye pepper.

- Jeg forstår at folk synes dette er rart. Selvfølgelig, for har noen hørt om det før? Nei, og det er poenget. Så fort noe er annerledes og nytt, blir det ramaskrik. NRK kunnes sikkert hentet inn noen eksperter, men jeg tror ikke det hadde betydd noe, sier hun.

Nano står fast ved at hun «lever og tenker» som en katt.

- Jeg er en katt i menneskekropp. På mange måter er jeg halvveis katt og halvveis menneske. At folk mener jeg burde vernes mot meg selv, bryr jeg meg lite om. Hvordan jeg selv føler meg, er det viktigste, sier hun.

VERDEN RUNDT: Historien om Nano har gått verden rundt, både på Facebook og i store internasjonale medier. Foto: Skjermdump
VERDEN RUNDT: Historien om Nano har gått verden rundt, både på Facebook og i store internasjonale medier. Foto: Skjermdump Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk, som henviser til redaksjonssjefen i P3.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram