Presseeksperter om TV 2s falske nyhetsinnslag: - Snakk om vanvittig dårlig vurdering. Ganske usmakelig

Mener innslaget var altfor likt en vanlig nyhetssending.

(Dagbladet): Under Norske Talenter på TV 2 i kveld brøt kanalen inn med en falsk nyhetssending.

Det vi vet nå er at naturkatastrofer rammer store deler av verden. Vi i TV 2 Nyhetene sender så lenge vi kan. Alt vi kan si nå er: Ta vare på hverandre. Kom dere i sikkerhet, sa nyhetsanker Arill Riise.

Innslaget var et oppspark til dansen til gruppa Aces Crew og har ført til en kritikkstorm fra skremte foreldre mot TV 2. Det fordi mange seere ikke skjønte at nyhetsinnslaget var falskt - og ble redde.

Ekspertene i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen og Carl-Erik Grimstad, reagerer sterkt.

- Å snakke om katastrofe og krise i den situasjonen vi er i nå, to uker etter at vi hadde en alvorlig hendelse og har hatt krise etter krise, det synes jeg er ganske usmakelig, sier statsviter Grimstad til Dagbladet.

- Snakk om vanvittig dårlig vurdering. Jeg satt med kona og den yngste sønnen min og så på. Vi skvatt og lurte på hva i alle dager som foregår, sier presseekspert Bodahl-Johansen til Dagbladet.

- For likt vanlig sending TV 2 har gått ut og beklaget overfor seere som følte seg støtt.

- Det ble brukt sterke virkemidler, noen ble redde og det beklager vi på det sterkeste, sa Solveig Kloppen under sendinga.

- SVEKKET TROVERDIGHET:  Gunnar Bodahl-Johansen sier innslaget svekker TV 2-nyhetenes troverdighet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- SVEKKET TROVERDIGHET: Gunnar Bodahl-Johansen sier innslaget svekker TV 2-nyhetenes troverdighet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

I det falske nyhetsinnslaget brukte de vignetten og jingelen, altså videointroen, til TV 2-nyhetene og Arill Riise framførte krisebudskapet helt alvorlig.

- Det er ikke noe nytt å bruke nyhetsinnslag i underholdningen. Det som er nytt er at det var veldig tett opptil og mer likt et nyhetsinnslag enn det jeg har sett noensinne. Jeg liker det veldig dårlig, sier Grimstad.

Han mener dette handler om TV 2s integritet som seriøs nyhetskanal.

- Jeg har erfaring fra radio og også noe fra TV, og den tiden jeg drev med dette var vi forferdelig nøye med å ikke forveksle underholdning med nyhetsjournalistikk. I NRK var det helt tabu å spille jingelen til Dagsnytt, uten å for eksempel spille den i dobbel hastighet. Bruken av nyhetsvignetten til TV 2 bør være hellig, sier Grimstad.

Han sier han er glad for at TV 2 har beklaget, både på nett og på TV, og at de håndterer det på denne måten.

- Men god presseetikk dreier seg ikke om etterpåklokskap. Det handler om å se situasjonen i forkant, sier Grimstad til Dagbladet.

- Skremte folk «Ja, det var ein del av showet, men mine halvsmå barn blei helt kvite i fjeset og livredde!», skriver en mamma til TV2 på Facebook.

Bodahl-Johansen reagerer på at sendingen liknet for mye på en faktisk nyhetssending.

-VIGNETTEN BØR VÆRE HELLIG:  Ekspert i presseetikk Carl Erik Grimstad, sier at innslaget lignet for mye på en vanlig nyhetssending og at vignetten og introen til TV 2-nyheten bør være hellig. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
-VIGNETTEN BØR VÆRE HELLIG: Ekspert i presseetikk Carl Erik Grimstad, sier at innslaget lignet for mye på en vanlig nyhetssending og at vignetten og introen til TV 2-nyheten bør være hellig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg slo over på NRK 1 for å finne ut hva filler'n som foregår. Hadde det vært så galt så hadde de måtte brutt sendingen der også. Jeg er tross alt et trent nyhetsmenneske, men det er ikke alle som skjønner at dette var tull så fort, påpeker Bodahl-Johansen.

Han sier han tenker på barn som så dette, eller for eksempel eldre som så det alene. Han mener falske innslag kan rokke ved både nyhetssendingenes og ankernes troverdighet.

- Det er veldig farlig å gjøre sånne ting. Nå skulle jo dette være et seriøst oppspark til dansen, men man kan ikke skremme folk på denne måten med en falsk nyhet. Hvis vi skal trekke dette veldig langt... Hva hvis noe virkelig skulle skje og man bryter inn, tror vi på det da? Eller er dette også en fake?

- Det skal være stor troverdighet knyttet til nyhetssendinger. Alle gjør vi feil, jeg har vært journalist så mange år at jeg vet at norsk presse gjør feil, men her ble det så ekstremt at jeg synes det er rart at en eller annen i TV 2-apparatet ikke reagerte på det og stoppet det fra å bli sendt, sier Bodahl-Johansen.

- En del av kunsten TV 2 har snakket med Aces Crew, som består av Irma Micaela Gilboe (18), Anna Manuela Giacopinelli (21), Djerika Buccat (21) og Diska Livia (23). Finalistene sier til kanalen at de er lei seg for at folk ble redde.

- Hele poenget vårt med dette stykket er at folk skal åpne øynene, sier Livia til TV 2.

Danseren sier videre at gruppa ser på innslaget som kunst.

- En del av kunsten er å vekke følelser hos folk. Vi vil selvfølgelig ikke at små barn skal bli redde, men at voksne åpner øynene, synes vi er bra, sier hun til TV 2.

Nyhetsanker Arill Riise sa tidligere i kveld at han håper alle som ble redde har roet seg ned.

- Noen mener at innslaget er journalistisk forkastelig? spurte Dagbladet.

- Da må folk slappe av. Dette er en del av en forestilling. Hvis man sier at det er journalistisk forkastelig setter man det i en dimensjon det ikke hører hjemme. Innslaget er et sterkt virkemiddel, og det tror jeg oppegående folk oppdager ganske kjapt, sa Riise.