Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Presseforbundet reagerer: - Nå må kongehuset åpnes opp

Norsk presseforbunds offentlighetsutvalg kommer med krav etter stor Dagbladet-avsløring.

REAGERER: Presseforbundet reagerer på Dagbladets avsløringer om at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.<div><br></div>
REAGERER: Presseforbundet reagerer på Dagbladets avsløringer om at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå må kongehuset åpnes opp, skriver Norsk presseforbunds Offentlighetsutvalg i en pressemelding mandag.

Uttalelsen kommer som følge av Dagbladets avsløringer om at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent.

- Ikke en privatsak

- De forvalter store offentlige midler og har en viktig oppgave på vegne av fellesskapet. Derfor er kongehusets pengebruk og integritet veldig viktig, og ikke en privatsak. De er en del av den norske forvaltningen, så dette er en oppfordring til Stortinget om at offentlighetsloven også bør gjelde for kongehuset. Det kongehuset gjør på vegne av oss alle, må vi ha mer innsyn i, sier Kapital-journalist og leder for utvalget, Siri Gedde-Dahl til Dagbladet.

Undersøkelsene Dagbladet har gjort viser at kongehuset og monarkiet koster skattebetalerne minst 460 millioner kroner i 2016.

- Dagbladets sak aktualiserer en problemstilling vi også har tatt opp tidligere, og viser at kongehusets forbruk ikke bare er et enkelttall i statsbudsjettet. Debatten rundt gaver til de kongelige har ført til en ryddig avgjørelse fra kongehusets side om å føre opp alt, og ikke ta i mot gaver fra kommersielle aktører.

- Det er positivt. Så får man heller trekke et skille mellom privat- og embetsøkonomi når det gjelder offentlighetsloven, sier Gedde-Dahl.

Krav

Pressens offentlighetsutvalg ba i september i fjor om at Justis- og beredskapsdepartementet sørget for større åpenhet rundt kongehuset. Nå krever de altså at monarkiet underlegges offentlighetsloven.

- Ifølge Dagbladets undersøkelser er den årlige prislappen det dobbelte av hva som oppgis i statsbudsjettet under overføringer til «Det kongelige hus». Konsekvensene blir at tallene i den offentlige debatten er altfor lave, og diskusjonen i samfunnet føres på feil premisser, heter det i uttalelsen, og skriver videre:

- Til tross for at kongehuset koster norske skattebetalere flere hundre millioner årlig, har samfunnet ingen rett til å kreve innsyn i virksomheten. Dette står i sterk kontrast til hva vi har for andre institusjoner i den offentlige forvaltningen, der det stilles strenge krav til åpenhet.

- Det viktige er å kunne få innsyn i hvordan pengene er benyttet. Derfor trenger vi innsynsrett, sier Gedde-Dahl.