Presseforbundet reagerer: - Nå må kongehuset åpnes opp

Norsk presseforbunds offentlighetsutvalg kommer med krav etter stor Dagbladet-avsløring.

REAGERER: Presseforbundet reagerer på Dagbladets avsløringer om at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
REAGERER: Presseforbundet reagerer på Dagbladets avsløringer om at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Nå må kongehuset åpnes opp, skriver Norsk presseforbunds Offentlighetsutvalg i en pressemelding mandag.

Uttalelsen kommer som følge av Dagbladets avsløringer om at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent.

- Ikke en privatsak

- De forvalter store offentlige midler og har en viktig oppgave på vegne av fellesskapet. Derfor er kongehusets pengebruk og integritet veldig viktig, og ikke en privatsak. De er en del av den norske forvaltningen, så dette er en oppfordring til Stortinget om at offentlighetsloven også bør gjelde for kongehuset. Det kongehuset gjør på vegne av oss alle, må vi ha mer innsyn i, sier Kapital-journalist og leder for utvalget, Siri Gedde-Dahl til Dagbladet.

Undersøkelsene Dagbladet har gjort viser at kongehuset og monarkiet koster skattebetalerne minst 460 millioner kroner i 2016.

- Dagbladets sak aktualiserer en problemstilling vi også har tatt opp tidligere, og viser at kongehusets forbruk ikke bare er et enkelttall i statsbudsjettet. Debatten rundt gaver til de kongelige har ført til en ryddig avgjørelse fra kongehusets side om å føre opp alt, og ikke ta i mot gaver fra kommersielle aktører.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer