Pressefrihet og korrupsjon i fattige land

I dag markeres den internasjonale pressefrihetens dag. Et anslag mot pressefriheten og uavhengige medier er et anslag mot muligheten for å avsløre korrupsjon og bestikkelser, skriver Jan Borgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I FATTIGE LAND,

men også i åpne demokratier, skaper korrupsjon fattigdom, sosial marginalisering og politisk begunstigelse. Korrupsjon skader tilliten til offentlige og private institusjoner. Virkemidlene mot ondet er effektiv lovgivning og domstolskontroll, et våkent sivilsamfunn og en kritisk presse.

I dag, 3. mai, markeres den internasjonale pressefrihetens dag. Et anslag mot pressefriheten og uavhengige medier er et anslag mot muligheten for å avsløre korrupsjon og bestikkelser. Informasjon er makt. Jo flere mennesker som er informert, jo mer er makten fordelt, noe mange makthavere opplever som en trussel og derfor er besatt av sensur, taushet og hemmelighold.

Antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International (TI), en verdensomspennende organisasjon med avdelinger i 90 land, krever åpenhet i statlig og privat virksomhet fordi det fremmer demokrati, rettsstat og utvikling. Under vår pågående kampanje for informasjons- og pressefrihet spør vi hva som er rollen til pressen i fattige land. En spydspiss for åpenhet, en motmakt, en alliert korrupsjonsbekjemper? Eller makthavernes forlengede arm, en lydig tjener av politiske eller kommersielle interesser?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer