Pressen er alltid feilfri

Hva om rikingen Trøim har et poeng? Kommentar.

(Dagbladet.no): Det er pinlig å se et samlet presselaug lukke seg helt for kritikken mot Dagens Næringsliv som kommer fra Tor Olav Trøim. Han har kjøpt aksjer i avisa for å kunne få talerett på generalforsamlingen. Den retten har han tenkt å benytte til å kritisere avisas arbeidsmetoder. Reaksjonen kommmer etter kritiske oppslag mot ham i DN.

Norske redaksjoner er generelt for dårlige til å motta kritikk. Da jeg startet som uerfaren journalist i lokalavisa Østlendingen for 16 år siden, var det trygt og godt å ha en redaktør å kunne skjule seg bak når jeg selv hadde gjort en tabbe. Bare henvis til meg, jeg forsvarer det du har gjort, var tryggheten jeg hadde fra sjefredaktøren. Det var fint det, men det var neppe egnet til å gjøre lokalavisa bedre.

Det kan rett og slett hende at dersom du har som grunnholdning at all kritikk mot deg, skal forsvares, så må du ofre muligheten for å ta selvkritikk. Det var når vi virkelig fant kritikkverdige forhold, vi også begikk noen overtramp.

Beskyldt for å forsøke å styre avisa

At Trøim er en mann som i utgangspunktet er i offentlighetens interesse, siden han er John Fredriksens høyre hånd, er hevet over tvil. Men i presselauget virker det som om man er enige om en hel rekke ting om Trøims utspill. De mener han heller burde valgt å diskutere saken offentlig, for eksempel via leserinnlegg i avisa. Eller han burde klaget inn saken til PFU.

Han blir også beskyldt for å forsøke å styre avisas redaksjonelle linje via eiermakt, noe som bryter med prinsippene i redaktørplakaten om redaksjonell uavhengighet. I den heter det blant annet at \'[...] redaktøren ha en fri og uavhengig ledelse av redaksjonen og full frihet til å forme mediets meninger, selv om de i enkelte spørsmål ikke deles av utgiveren eller styret.\'

Presselaugets innvendinger og meninger er selvsagt vesentlige og viktige. Og det er lett å se på saken som en rikings forsøk på å kneble kritikk.

Men det kan jo tenkes at han har et poeng også. Uansett hvor klønete det har fremkommet. Det poenget er ingen i presselauget villig til å se. Trøim har selv sagt at han ikke reagerer på selve artiklene. Han sier altså at han tåler søkelyset. Det sa han også på Dagsnytt 18 i går.

BLE SINNA: I en flere sider lang reportasje brettet DN ut finanskjendisens utskeielser i St. Tropez. Trøim likte dårlig at avisa brukte bildet der han poserer sammen med Hjeltnes og seks lettkledde kvinner. Faksimile: DAGENS NÆRINGSLIV
BLE SINNA: I en flere sider lang reportasje brettet DN ut finanskjendisens utskeielser i St. Tropez. Trøim likte dårlig at avisa brukte bildet der han poserer sammen med Hjeltnes og seks lettkledde kvinner. Faksimile: DAGENS NÆRINGSLIV Vis mer

Kritiserer arbeidsmetodene

Men det er arbeidsmetodene han kritiserer. Så langt har det i forskjellige sammenhenger kommet fra bare bruddstykker av kritikken.

- Det er ikke nødvendigvis artiklene i seg selv jeg reagerer på, men det jeg oppfatter som en del svært oppsiktsvekkende journalistiske arbeidsmetoder for å innhente informasjon. Det er noe galt med journalistenes integritet når de deler informasjon med useriøse personer, som igjen har kontaktet meg. Dessuten tilegnet DNs journalister seg et privat bilde til St. Tropez-reportasjen ved å utgi seg for å være venner av meg. DN trykket bildet mot vår vilje. Det er faktisk en Caroline-dom på slikt, sa Trøim til fagforeningsavisa Journalisten i går.

Øystein Stray Spetalen, en mann som sikkert også fortjener kritikk og søkelys, går lenger i en artikkel på E24.no i dag. Han navngir journalisten Knut Gjernes i Dagens Næringsliv og omtaler det han mener er gjentatte overtramp fra ham.

Jeg etterlyser en åpnere holdning til kritikk utenfra i presselauget. Selv rikinger som fortjener kritikk har rett til å si fra om de føler seg dårlig behandlet. De har rett til å bli hørt og vi bør kunne forvente av oss selv at vi er i stand til å motta og behandle kritikken på en seriøs måte.

Landsforviser Trøim

I et innlegg fra Carl Erik Grimstad i Dagens Næringsliv i dag ønsker han Tor Olav Trøim landsforvist for sitt klønete utspill. Da er det på tide å ta en timeout. Vi har fortsatt ikke fått noe troverdig svar på Trøims spørsmål. Bruker magasinet i Dagens Næringsliv metoder som ikke tåler dagens lys, eller bruker de bare metoder som næringslivstopper ikke liker?

Vi bør være mer forsiktige. Vi jobber i en medievirkelighet der aviser som New York Times og Bergens Tidende har sett seg nødt til å ansette leserombud for at lesernes tilbakemeldinger skal bli tatt seriøst nok.

Metodene til Trøim har forøvrig årelang historie i Norge. Flere organisasjoner i miljøbevegelsen har benyttet seg av dette trikset. De har kjøpt aksjer både i Statoil og Aker Kverner for å kunne stille på generalforsamlingen og holde tale om fornybar energi og miljøutfordringer.