- Pressen er nærsynt

Den danske redaktøren og forfatteren Vibeke Sperling (57) refser norsk presse for å være mer nærsynt enn i pressen andre land.

Ifølge NRKs Moskva-røst Hans-Wilhelm Steinfeld er Sperling dansk presses «Grande Dame», blant annet etter mange år som Danmarks Radios stemme i Russland. Siden i fjor sommer har hun vært i Norge som Arne Ruths etterfølger i Fritt Ords gjesteprofessorat i journalistikk og ytringsfrihet ved Universitetet i Oslo. Hun slutter seg til den svenske journalisten Göran Rosenberg, som i Dagbladet tirsdag advarte mot flokkmentaliteten i pressen.

Provinsielle

Men Sperlings konstante bekymring er utenriksdekningen.

- I en globalisert verden blir mediene stadig mer provinsielle. Fokuseringen på det nære blir sterkere, og hvis utlandet skal fenge, må det brenne. Kritikken gjelder flere land, men Norge utmerker seg.

- Var det virkelig bedre før?

- Ja. Jeg har vanskelig for å si noe om Norge, men i Danmark mener jeg absolutt det var bedre før. I partipressens dager var det enklere å ha sin egen stemme, uten at jeg vil tilbake til den tida. Men det var større rom for å skrive om områder og land utenfor strømmen av krigsnyheter.

- Bedriver du ikke bare de intellektuelles favorittøvelse: Forakte det nasjonale og framheve hvor viktig verden er?

- Jo, men jeg er genuint opptatt av verden utenfor. Jeg har i mange år prøvd å forandre prioriteringene i flere redaksjoner. Dessuten mener jeg mer utenriksstoff samsvarer med undersøkelser som viser at folk er mer opptatt av andre land enn mange i pressen tror.

Mangler kilder

- Men du vil vel alltid mene at det er for lite utenriksstoff?

- Jo, det er kanskje riktig.

- Hvorfor skal vi høre på deg da?

- Fordi det er viktig å påpeke hva som mangler. Det betyr ikke nødvendigvis mer plass til utlandet, men bedre kvalitet på det som skrives, sier Sperling og tar Irak-dekningen som eksempel. Hun mener media til det kjedsommelige gjentar budskapene til George W. Bush, Tony Blair og Kjell Magne Bondevik.

- Og de oppsøkende analysene fra kilder i Midtøsten mangler. Alltid er det norske eller vestlige eksperter som uttaler seg.

SE UTOVER: - Provinsialismen er mer utbredt i Norge enn i andre land, sier den danske redaktøren, forfatteren og tidligere Moskva-korrespondenten Vibeke Sperling.