Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pressen må gjøre bedre jobb neste gang

Kritikken mot myndighetene, om klassejustis og forskjellsbehandling, rammer også pressen når vi bøyer oss for maktas dom. Vi må gjøre en enda bedre jobb neste gang.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Nav-skandalen har avdekket en omfattende systemsvikt i alle ledd av maktapparatet; fra forvaltningen, regjeringen, lovgivere, påtalemyndighet og domstolen. Det rystende er nettopp at den er så gjennomgripende, og at ingen kontrollposter klarte å korrigere feilen. Så hvor var pressen? Hvordan kunne en slik urett pågå i årevis uten at journalister grep fatt i den? Skyldes det at mediene etter lengre tid med dramatiske kutt ikke er i stand til å ivareta sin jobb som vaktbikkje? Skyldes det at pressen har mistet sitt nødvendige maktperspektiv, slik tidligere SV-politiker Snorre Valen spør i en kommentar.

RETTSSKANDALE: Nav-skandalen bør behandles av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. I morgen redegjør arbeidsminister Anniken Hauglie (H) om saken i Stortinget. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen / Dagbladet Vis mer

Det er all grunn til å spørre hvorfor det ikke var pressen som avdekket en av moderne tids største skandaler i forvaltningen og rettsvesenet, særlig etter at det ble kjent at saken har vært under intern gransking i Nav i lengre tid. Vær sikker, enhver større redaksjon hadde drømt om en slik avsløring. Dette er den type saker som vi ønsker å granske og etterforske, og som vi måler vår journalistiske suksess etter. Det skulle bare mangle. Det er disse sakene som rettferdiggjør pressens særstilling og privileger i samfunnet. Samme uke som skandalen sprakk, vant Dagbladet Data-Skups pris for avsløring av sosial dumping og livsfarlige arbeidsforhold i fiskerinæringen. Viljen og kompetansen er der. Men i Nav-saken kom vi til kort.

Det har ikke manglet på kritisk journalistikk om EØS-reglene og konsekvensene for såkalt trygdeeksport. Helt siden Brochmann-utvalget i 2011 har dette vært sentralt i den politiske debatten og i dekningen av den. Spørsmålene er stilt. Riktignok har oppmerksomheten vært størst rundt arbeidsinnvandrere og utlendinger, ikke nordmenn, men enhver utfordring av den norske praksisen er blitt møtt med kontant og unison avvisning fra regjeringsapparatet, Nav, fageksperter og til slutt domstolene.

Sjelden har så mange vært så enige og tatt så feil. Pressen burde ha presset på, kan vi slå fast i ettertid, selv om alle eksperter, regjeringen, Nav og domstolen sa vi tok feil. Å stå opp for enkeltmennesker mot myndighetene, er en av pressens viktigste oppgaver, og det er en oppgave vi går løs på hver dag. Kritikken mot myndighetene, om klassejustis og forskjellsbehandling, rammer også pressen når vi bøyer oss for maktas dom. Vi må gjøre en enda bedre jobb neste gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media