ARMLENGDE: Olemic Thommessen er kulturpolitisk talsperson i Høyre, og ber regjeringen ligge unna programmeringen til kunstinstitusjonene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARMLENGDE: Olemic Thommessen er kulturpolitisk talsperson i Høyre, og ber regjeringen ligge unna programmeringen til kunstinstitusjonene. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Pressen mer fri enn kulturen

Ville kulturministeren sendt et brev til statsstøttede aviser, og bedt dem skrive mer om inkludering og mangfold?

Noen ganger skal det bare et skarpt formulert spørsmål til, før en sak plutselig blir mye klarere. Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommesen, fikk inn en slik fulltreffer i går - under Kulturrådets årskonferanse i Folketeaterbygget. Han var invitert til å diskutere særlig prinsippet om såkalt «armlengdes avstand» mellom politikere og de som deler ut pengene til kunstnerne, altså kulturrådet.

Saken har vært et av årets viktigste kulturpolitiske stridstemaer, enda så kjedelig begrepet «armlengdes avstand» høres ut. Prinsippet er at statens midler skal fordeles etter kunstfaglig skjønn gjennom kulturrådet, og ved at myndighetene lar kulturinstitusjonene selv få bestemme hvordan de vil bruke pengene i sin kunstneriske produksjon. Slik kan kunsten sikres frihet og uavhengighet. Når Thommesen påpeker at også pressen får store beløp fra staten hvert år, blant annet 300 millioner kroner i produksjonsstøtte, og spør Arbeiderpartiet om de kunne tenke seg å sende ut et brev til alle disse redaksjonene og be dem skrive mer om mangfold og inkludering - da gir han Regjeringen et forklaringsproblem.

For da har han nemlig klargjort at Arbeiderpartiet holder seg med doble standarder. De vet godt at dersom de hadde sendt et slikt brev til avisene, ville det blitt sendt rett videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Og hvorfor skulle det være annerledes med kulturen? På samme måte som pressen, skal kulturen skape debatt og sørge for å holde liv i det offentlige ordskiftet - bare på en annen måte. Det er ikke dermed sagt at ikke kulturinstitusjonene skal forholde seg til politikk og samfunnet rundt seg. Det må de for å være relevante kunstnerisk - og for publikum. Dette må de gjerne få påminnelser om dersom det er nødvendig, men da gjennom offentlig debatt - ikke som dekreter i forbindelse med tildelingsbrev fra staten.

Arbeiderpartiet bør absolutt holde på sine gode ambisjoner for kulturpolitikken - forutsigbar finansiering, og at kulturen skal gjøres tilgjengelig for alle. De må bare ikke bli så ivrige at de glemmer denne avstanden - én armlenge. Det er jo som begrepet antyder tross alt ikke så mye.

Kulturminister Hadia Tajik. Foto: Håvard Fossbakken, Politisk rådgiver (AP)
Kulturminister Hadia Tajik. Foto: Håvard Fossbakken, Politisk rådgiver (AP) Vis mer