Pressens kildevern må tas på alvor

Under Oslo tingretts behandling av Munch-saken avspilte statsadvokaten opptak fra fortrolige samtaler mellom Dagbladets journalist og hans kilde, en av dem som senere ble tiltalt i saken. Det var en dårlig dag for ytringsfriheten i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RETTEN TIL KILDEVERN er en grunnleggende forutsetning for en fri presse. Pressen skal fungere som en samfunnets vaktbikkje. For å fylle denne rollen må pressen kunne bygge på nøyaktig og pålitelig informasjon - pressen må være velinformert om saker det er grunn til å rett søkelys mot; pressen må kunne gå en politietterforskning etter i sømmene; den må settes i stand til å spørre om rettssikkerheten ivaretas; den må ha tilgang til informasjon som setter søkelyset på behandling av innsatte og andre i institusjoner; den må kunne få informasjon om regnskapsjuks som setter store verdier i fare - for å nevne noen få eksempler. I motsatt fall vil vårt demokratiske samfunn ikke fungere som det skal. Lykkes man med å kneble kildene, vil private selskaper og offentlige myndigheter lettere kunne skjule kritikkverdige forhold. Nettopp derfor beskytter den Europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) pressens kilder mot å bli avslørt. Retten til kildevern er en sentral del av ytringsfriheten som beskyttes av EMK art. 10. Konvensjonen gjelder som norsk lov. Uten beskyttelse mot å bli avslørt, vil kildene kunne bli skremt fra å bidra med informasjon til pressen - og dermed offentligheten - om saker av allmenn interesse. Kildevernet er altså ikke bare en rett for pressen, men - ikke minst - en beskyttelse for den som frivillig velger å bistå pressen med informasjon. Kildevernet er altså tosidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer