LEDER

Pressens lånte fjær

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

(Dagbladet): De siste ukene har vi fått en debatt om plagiat i pressen. Utgangspunktet var avsløringen om omfattende juks av Dagens Næringslivs journalist Daniel Butenschøn. Han hadde allerede sagt opp i avisa, men måtte også trekke seg fra stillingen han var på vei inn i - som redaktør i stiftelsen Tinius - og fra vervet som nestleder i Stiftelsen for kritisk og undersøkende pressen (SKUP).

Dagens Næringsliv har satt i gang en gjennomgang av alle tekster han har skrevet siden han ble ansatt i avisa i 2007, og har funnet en rekke andre tilfeller av plagiat og fabrikkering, der sitater er lagt i munnen på mennesker han ikke har snakket med.

Vi snakker altså om et særlig alvorlig tilfelle, men ikke enestående - noe vi har fått flere nye eksempler på de siste ukene. Også i Dagbladets spalter, om enn fra noe tid tilbake. Dette må pressen ta på største alvor.

I et offentlig ordskifte er det nødvendig å kunne formidle nyheter og ideer selv om de først var formulert av andre. I jussen kalles dette sitatretten, men den er begrenset.

Advokat Jon Wessel-Aas har kommet med en nyttig tommelfingerregel: «om du publiserer utdrag av andres åndsverk bare fordi du vil dele det med andre eller fordi du selv mangler det samme uttrykket, er du utenfor sitatretten».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer