LEDER

Pressens lånte fjær

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

(Dagbladet): De siste ukene har vi fått en debatt om plagiat i pressen. Utgangspunktet var avsløringen om omfattende juks av Dagens Næringslivs journalist Daniel Butenschøn. Han hadde allerede sagt opp i avisa, men måtte også trekke seg fra stillingen han var på vei inn i - som redaktør i stiftelsen Tinius - og fra vervet som nestleder i Stiftelsen for kritisk og undersøkende pressen (SKUP).

Dagens Næringsliv har satt i gang en gjennomgang av alle tekster han har skrevet siden han ble ansatt i avisa i 2007, og har funnet en rekke andre tilfeller av plagiat og fabrikkering, der sitater er lagt i munnen på mennesker han ikke har snakket med.

Vi snakker altså om et særlig alvorlig tilfelle, men ikke enestående - noe vi har fått flere nye eksempler på de siste ukene. Også i Dagbladets spalter, om enn fra noe tid tilbake. Dette må pressen ta på største alvor.

I et offentlig ordskifte er det nødvendig å kunne formidle nyheter og ideer selv om de først var formulert av andre. I jussen kalles dette sitatretten, men den er begrenset.

Advokat Jon Wessel-Aas har kommet med en nyttig tommelfingerregel: «om du publiserer utdrag av andres åndsverk bare fordi du vil dele det med andre eller fordi du selv mangler det samme uttrykket, er du utenfor sitatretten».

Du må tilføre teksten noe vesentlig selv, dersom du siterer andre. Det betinger selvsagt at kilden oppgis, ellers er det direkte stofftyveri.

Hvis fristelsen til å la være å oppgi kilden melder seg, er det sannsynligvis et signal om at likhetene er for store. Da er det snakk om plagiat, brudd på åndsverkloven - og dermed ulovlig.

Pressens Vær varsom-plakat slår tydelig fast at det «er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier».

Det er altså ingen tvil om de opplagte grensegangene. Det er kommet fram beskyldninger om at det tidligere har vært en tradisjon for at denne typen kritikk dysses ned, det må vi endre på.

I en hverdag med enorm informasjonstilgang må det stilles særlig krav til at redigerte medier holder orden i kildebruken. Hver enkelt redaksjon må ta ansvar for dette.

Temaet bør også tas opp i Pressens faglige utvalg. De siste åra har særlig tilsvarsretten vært et prioritert område for pressens øverste etiske organ, nå er det kanskje på tide at også sitatpraksis får større oppmerksomhet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer