Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pressens oppgave

For å vise hele bildet må pressen også lage saker om det som er vanskelig og utfordrende.

KRIMINALITET: Alexandra Beverfjord, Nyhetsdirektør i NRK, mener det er viktig at pressen også lager saker om det som er vanskelig og utfordrende. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KRIMINALITET: Alexandra Beverfjord, Nyhetsdirektør i NRK, mener det er viktig at pressen også lager saker om det som er vanskelig og utfordrende. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I helgen hadde NRK Nyheter flere saker om gjengkriminaliteten i Oslo. Fra før av er det kjent at flere ungdommer nå sloss om narkotikasalget på Grønland og Tøyen i Oslo. I fjor høst hadde vi en rekke grove voldsepisoder i det kriminelle miljøet. Dette var bakteppet for sakene.

I en kommentar i Dagbladet, reagerer politisk redaktør Geir Ramnefjell på dekningen. Han mener faktagrunnlaget ikke er riktig, men er ikke selv presis om NRKs dekning i sin egen fremstilling.

Ramnefjell mener at fordi kriminalitetsstatistikken blant unge i Oslo går ned, er ikke dette med gjengkriminalitet i Oslo et problem slik NRK fremstiller det. Ramnefjell har rett i at de overordnede tallene for Oslo går ned, det kommer da også frem i NRKs dekning. Men vi snakker ikke om Oslo i denne reportasjen, vi snakker om voldskriminaliteten i Oslo øst – og her opplyser politiet til NRK at utviklingen går feil vei.

Politiinspektør Einar Aas sier til NRK at de omtalte gjengene er blitt en «betydelig maktfaktor i det kriminelle miljøet». Byrådsleder Raymond Johansen – som tidligere har gått ut i media og sagt at i underkant av 100 gjenger opererer i Oslo – mener det trengs en «gigantisk politiinnsats for å bryte opp fremveksten av de kriminelle miljøene i hovedstaden».

I arbeidet med reportasjene har NRKs reportere snakket med 30-40 kilder som har inngående kjennskap til gjengproblematikken i Oslo. I tillegg har de gjennomgått en rekke rapporter og statistikker om temaet. Ingenting i materialet tyder på at gjengproblematikken i Oslo IKKE er et problem som skal tas på alvor, tvert imot er tilbakemeldingene at situasjonen er blitt verre. NRK er også blitt kontaktet i etterkant av mennesker som lever tett på dette og som har sterke historier å fortelle. Mange som bor i området føler at storsamfunnet ikke tar dem på alvor.

NRK har hatt en rekke positive reportasjer fra Oslo sør og øst. Det er mange statistikker som peker riktig vei. Det er også mange integreringstiltak som gir god effekt – og som NRK omtaler. Men NRK lager også journalistikk på de utfordringene som finnes i disse områdene, dette skal ikke ignoreres bare fordi fakta er ubehagelig. Pressen skal vise hele bildet. Ikke bare deler av det. Og for å vise hele bildet kan vi ikke bare lage innslag og saker om det som fungerer godt. Vi må også lage journalistikk på det som er vanskelig og utfordrende.

Ramnefjell reagerer videre på at reportasjen inneholder opplysninger om mørketall. Også her er NRKs reportere helt åpne på metoden: De viser til NOVA-undersøkelsen som viser at ti prosent av ungdommene ruser seg på hasj og marihuana. Reporterne har i tillegg intervjuet en rekke kilder, politifolk, sosialarbeidere, frivillige innen ungdomsarbeid og ungdom selv som sier at mørketallene er mye høyere. Dette spør reporterne også politiet om. Det er da underlig, at Dagbladet som en rekke ganger har hatt overskrifter om mørketall når det gjelder for eksempel seksuelle overgrep, mener at det er presseetisk galt å snakke om mørketall når temaet er rusmisbruk i Oslo sør og øst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media