Pressens utfordringer

Norge blir medlem av Sikkerhetsrådet etter tre avstemninger. I norsk næringsliv kjemper konserndirektører og styreformenn desperat for liv og fallskjerm. Det er en dramatisk nyhetshøst.

Men hva er det egentlig som skjer?

Aldri har Norge hatt flere nyhetssendinger enn nå. Og aldri har de vært flinkere til å fortelle oss hva som har skjedd den siste halvtimen. Men nå finnes det noen store, skjulte historier å fortelle.

Siste ukes næringslivsnytt kan nærmest leses som et av Shakespeares historiske skuespill: hoder har knapt rullet raskere siden den franske revolusjon.

Hemmelig drama

Først ble Jens P. Heyerdahl presset ut av Orklas styre, etter at storaksjonær Christen Sveaas ikke fikk styreplassen han ville ha. Konserndirektør Åge Korsvold ble ny styreformann i Orkla for å granske Heyerdahl, som nekter å besvare spørsmål fra sitt eget styre. Like etter må Korsvold gå som konserndirektør, rett etter at det blir kjent at han venter barn med en ung direktør i Storebrand. I går måtte han gå fra styreformannsvervet i Orkla. Hans nye partner trekker seg fra sin stilling i Storebrand, og styreformann i Storebrand, Jon R. Gundersen, trekker seg «av hensyn til den alminnelige tillit i selskapet». Det var litt for mye silke i den fallskjermen han ga Korsvold. Hvis Karl Glad ønsket diskresjon rundt å få sparken som styreformann på Ullevål sykehus, var ikke gårsdagen så dum. Det ble en pølse i slaktetida. Her har det selvsagt vært mer spill i bakrommet enn hva vi hittil har fått vite. Det står nå som en stor presseoppgave å levere historien om hva som egentlig har skjedd rundt de lukkede styrerom. Med så mange falne konger bør snart noen ha noe å fortelle

Hemmelig utenriks

I UD hadde de champagne klar i går kveld, da det ble klart at Norge de neste to årene skal ha et av de fjorten plassene i FNs sikkerhetsråd. Vi vant over Italia, og seieren ble dekket nesten som en fotballkamp. Men prestasjonen er jo egentlig ikke å bli valgt - det er å prestere noe i Sikkerhetsrådet. Hva vil vi med plassen? Og hvordan har vi fått den? Vi er en netto stor bidragsyter til FN, sa statssekretær Raymond Johansen i UD i redaksjon 21 - betyr det at vi har kjøpt oss plass? Jagland ga mandag i samme program uttrykk for at det knapt var grenser for hva Norge gjør i det skjulte. Det bør oppfattes som en stående utfordring til pressen om å gjøre norsk utenrikspolitikk mer synlig og mer åpen. Det hadde jo vært kjekt å vite hva Norge og Jagland egentlig driver med.