Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Presser vinyl med menneskeaske:
- Ikke lov i Norge

Briten Jason Leach gir folk «evig liv» gjennom vinylplater. Begravelsesbyrå er skeptisk til idéen.

PERSONLIG MINNE: Et britisk firma sørger for helt spesielle minner for etterlatte. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
PERSONLIG MINNE: Et britisk firma sørger for helt spesielle minner for etterlatte. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Salget av vinyl øker stadig, og mange nostalgikere sverger til det klassiske formatet. I takt med økende interesse kommer naturligvis også kreativ kommersialisering. En plateentusiast i England tilbyr nå å presse kremasjonsasken din inn i vinyl.

- Denne varianten har jeg ikke hørt om tidligere, sier administrerende direktør i Jølstad begravelsesbyrå, Jan Willy Løken, til Dagbladet.

- I Norge er lovgivningen rundt dette ganske streng. En ting er selvfølgelig kistebegravelser, for de skal graves ned i jord, det skal også askeurner, men for noen år siden åpnet man for askespredning i Norge, fortsetter Løken.

Spesielt tilbud

Man kan altså få spredt asken i fjellområder eller ved kysten, informerer han, og det er opp til Fylkesmannen å gi tillatelse til dette.

I England har derimot den vinylelskende briten Jason Leach, som driver plateselskap fra hjemmet sitt i Scarborough i Nordøst-England, kommet opp med en svært innovativ løsning på livet etter døden, forteller BBC.

Leach tilbyr nemlig å presse asken til kremerte mennesker og kjæledyr inn i vinylplater, gjennom selskapet sitt Andvinyly.

Asken må sendes

«Idet livets album når slutten, ville det ikke vært fint om plata spant for alltid? Vi tilbyr deg å presse asken din inn i vinylplater, som dine nærmeste vil sette pris på i generasjoner. «Live on from beyond the groove»», informerer selskapet på sine hjemmesider.

Andvinyly spør om kontaktinformasjon og godkjennelse fra dine etterlatte, og ber om at du sørger for at pårørende sender aske fra kremasjonen til selskapets hovedkvarter. Der rører de kremasjonsasken inn i vinyl, og presser ditt personlige, musikalske relikvie.

Man bidrar selv med lydspor, enten det er en rørende beskjed til familie og venner,, testamente eller favorittmusikk fra tiden som pustende, levende menneske. Bare sprak og knitring er også en mulighet.

30 000 kroner

Basispakken med 30 plater, inkludert platebeskrivelse og fritt valg av omslag, koster 3000 pund, rundt 30 000 kroner.

- Dette hadde ikke vært lov i Norge, sier Løken i Jølstad begravelsesbyrå, men forteller at de også har tilbud utenom det vanlige.

- Via en leverandør i Sveits kan man få laget diamanter av kremasjonsaske. Det er helt legitimt og lov å sende aske ut av Norge, for det er lovene i mottagerlandet som gjelder.

- Så i praksis kan man få til en slik vinylhyllest ?

- Er dette lovlig i England vil det samme reglene gjelde der som i Sveits. Dette er en uvant problemstilling, men forståelsen av liv og død i Norge er i bevegelse. Kirken har fallende oppslutning, og som en konsekvens kommer det andre ønsker enn de tradisjonelle, sier Løken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling