Presses til å legge fram hemmelige dokumenter

Full oppvask etter gigantsprekk i danskenes Eurovision-budsjett.

ETTER DEN SØTE KLØE: Danskene jublet da Emmelie de Forest med låta «Only Teardrops» brakte Eurovision-kalaset til København. Nå prøver de å finne ut hvordan arrangementet kunne ende med gigantsprekk. Foto: Alastair Grant / AP / NTB Scanpix
ETTER DEN SØTE KLØE: Danskene jublet da Emmelie de Forest med låta «Only Teardrops» brakte Eurovision-kalaset til København. Nå prøver de å finne ut hvordan arrangementet kunne ende med gigantsprekk. Foto: Alastair Grant / AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det pågår nå en offentlig oppvask i Danmark, som følge av at Eurovision-finalen ble langt dyrere enn planlagt.

Arrangementet endte med å overskride budsjettet med 85 millioner kroner.

Massivt press Den danske avisa Politiken melder at den danske rikskringkastingen DR etter massivt politisk press offentliggjorte kontrakten de inngikk med Region Hovedstaden, København kommune, turistorganisasjonen Wonderful Copenhagen og Refshaleøens Ejendomsselskab om å arrangere Eurovision 2014 i B&W Hallerne på Refshaleøen i København.

Kontrakten mellom DR og vertsbyen, som ble offentliggjort tirsdag, viser at aktørene var fullstendig klar over at det var stor økonomisk risiko forbundet med prosjektet og at de var villige til å betale selv om budsjettet ble overskredet.

Som et resultat av DRs offentliggjøring oppfordret kulturminister Marianne Jelved arrangørselskapet Wonderful Copenhagen til å gjøre det samme.

Selskapet er et bedriftsfond, og er dermed ikke pliktet til å gå ut med disse opplysningene. DR valgte fram til tirsdag å hindre innsyn i sine dokumenter ved å vise til radio-og fjernsynslovens paragraf 86, som unntar dokumentar knyttet til programvirksomhet og forretningsmesside forhold offentlighet.

Endret mening Wonderful Copenhagen valgte tirsdag å sende ut en pressemelding, der det gikk fram at organisasjonen mente det var DRs jobb å offentliggjøre dokumentene knyttet til Eurovision. Dokumentene inkluderer blant annet referater fra styregrupper og møter, hvor prosjektets framdrift og en rekke sentrale problemstillinger har vært tema.

Seinere endret de mening og gikk med på å å offentliggjøre også sine egne dokumenter seinest fredag.

- Det er en enighet blant partene om å legge fram dokumentene, sier pressesjef i Wonderful Copenhagen pressesjef, Emil Spangenberg, ifølge Metro.

Rammet av storm Arrangørselskapet Wonderful Copenhagen har tidligere forklart budsjettsprekken med flere forhold:

• Ombyggingen viste seg å være mer omfattende og komplisert enn man hadde antatt, blant annet hadde konsulentene undervurdert hvor vanskelig det var å flytte noen bæresøyler.

• Da Danmarks Radio underveis i prosessen byttet scenedesign og bestemte seg for å plassere scenen midt inne på området ble man nødt til å etablere en 13 000 kvadratmeter stor teltby med alle fasiliteter i tillegg. Denne teltbyen ble så rammet av en storm, som førte til store skader som måtte utbedres før innrykket av presse, fans og artister.

• Forsinkelser i byggingen gjorde dessuten at tv-produksjonen måtte flytte inn mens området fortsatt var for byggeplass å regne - det ga omkostninger til rengjøring og oppvarming.

• Det måtte ansettes flere folk enn man hadde planlagt fordi fagforeninger og myndigheter begrenset DRs adgang til å benytte seg av frivillig arbeidskraft.

Dyr affære Allerede før en tone var sunget i PA-anlegget var det klart at årets Eurovision-finale ville bli en dyr affære. Da lå man 22,8 millioner over budsjett.

Totalt sett kostet hele showet 112 millioner å avvikle, ifølge danske TV 2.

Da NRK var vertskap for finalen i 2010, etter Alexander Rybaks eventyrseier året før, brukte de rundt 200 millioner kroner, ifølge E24.

Neste år er det Østerrike som skal arrangere den internasjonale finalen, for første gang siden 1967, etter at deres deltaker Conchita Wurst gikk til topps i Køben med låta «Rise Like a Phoenix».