TENK NYTT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland bør legge om pressestøtten, foreslår artikkelforfatteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TENK NYTT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland bør legge om pressestøtten, foreslår artikkelforfatteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Debatt: Pressestøtten

Pressestøtten bør vris over til journalistikk vi trenger

Dagens pressestøtte kan like gjerne gå til en ny bil til direktøren, eller en «studietur» til styret.

Meninger

Regjeringen forsøker igjen å kutte i den direkte pressestøtten. Det er ikke bare en tredjegangs provokasjon for samarbeidspartiene. Det er også et tegn på at nå bør det tenkes nytt om pressestøtten. De fire partiene bør forenes i noe som er mer varig.

Dagens pressestøtte er todelt: De store pengene går til momsfritak for alle aviser, og de små pengene går til en håndfull utsatte distrikts-, nisje- og meningsbærende aviser i form av direkte støtte.

Det som kjennetegner begge støtteformene er at de ikke har noen krav til kvalitet, innhold eller retning. Pengene er ikke øremerket kvalitetsjournalistikk. Det kan like gjerne gå til en ny bil til direktøren, eller en «studietur» til styret, som å ansette en ekstra journalist. Det følger ikke journalistisk innhold med pengene.

Derfor bør pressestøtta dreies. Vi må få mer kvalitetsjournalistikk ut av pengene. Deler av midlene bør kunne brukes som stipend til uavhengige redaksjoner, til uavhengige bloggkollektiver og til freelancejournalister. Det bør kunne gis utenriksstipend, gravestipend og kulturstipend. Kort sagt: Støtte områder som vi trenger mer av, men får for lite av.

Når freelancejournalist Maren Sæbø må reise for egen regning for å dekke krigen og krisen i Sudan, mens VG og Dagbladet sender et titalls journalister til Italia for å dekke en pomadeboks er prioriteringene feil.

Regjeringen gikk til valg på nye ideer og bedre løsninger. Regjeringen har gått til valg på å sette strengere krav til bruk av offentlig midler. Regjeringa har gått til valg på mer kvalitet og innovasjon.

Tiden er moden for en dreiing av pressestøtta.