Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pressestøtten reduseres med over 26 millioner kroner

- Vil få så drastiske konsekvenser for vår avis at jeg tør ikke tenke på det.

LEGGER OM:  Kulturminister Thorhild Widvey (H) varslet tidligere denne uka at pressestøtten ville omlegges, og nå foreligger budsjettforslaget med et kutt på 26,2 millioner kroner i pressestøtte fra neste år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LEGGER OM: Kulturminister Thorhild Widvey (H) varslet tidligere denne uka at pressestøtten ville omlegges, og nå foreligger budsjettforslaget med et kutt på 26,2 millioner kroner i pressestøtte fra neste år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Ett av punktene som det også har vært knyttet stor spenning til før framleggingen av statsbudsjettforslaget i dag, er pressestøtten.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) varslet tidligere denne uka at hun ønsket en lavere pressestøtte, og at hun ønsket en større uavhengighet fra staten i den regjeringens mediepolitikk.

Kuttes med 26,2 mill. - Pressestøtten må gjøres plattformnøytral. Dagens ordning hindrer innovasjon ved at myndighetene betaler mediene for å holde seg på papir, sa Widvey tidligere denne uka.

Nå foreligger budsjettforslaget for 2014, og der foreslår Solberg-regjeringen at pressestøtten reduseres med 26,6 millioner kroner i 2014, i forhold til 2013.

Pressestøtten blir da på 281,7 millioner kroner neste år.

Vårt Land er en av avisene som mottar mest pressestøtte i dag. Sjefsredaktør og administrerende direktør i Vårt Land, Helge Simonnes, frykter konsekvensene dersom dette forslaget blir stående.

- Drastiske konsekvenser - Et så stort kutt vil ha så drastiske konsekvenser for vår avis at det tør jeg egentlig ikke tenke på. Når man gir ut en avis så innebærer det svært mange faste kostnader, som ikke kan endres. Med et slikt kutt ser jeg svært få andre muligheter enn å kutte i stillinger. Det vil få svært store konsekvenser for avisa, sier han til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over forslaget ut ifra signalene som er gitt av den blå-blå regjeringen tidligere. Han har imidlertid ikke tro på at forslaget vil bli stående.

- Det vil neppe overleve en behandling i Stortinget fordi de øvrige partiene der er langt mer positive til pressestøtten.

Nestleder i Kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand påpeker at kulturdelen av budsjettet preges av en rekke kutt, og er i tråd med det regjeringen har varslet. Han understreker at budsjettet først og fremst bør ansees som et budsjett som er designet for behandling i Stortinget. Selv er han skeptisk til et så stort kutt i pressestøtten.

- Jeg er av den oppfatning om at dersom man skal beholde mangfoldet i pressen må staten bidra, sier han.

I regjeringens pressemelding heter det at målet med dette kuttet er at avisene skal bli mindre avhengig av statlig støtte. I tillegg til at regjeringen tar sikte på å gjøre pressestøtten plattformnøytral fra 1. januar 2014.

- Selv om vi har lange tradisjoner for å leve med en statssubsidiert kritisk presse i Norge, mener jeg at stor avhengighet av statsstøtte vil virke konserverende på avismønsteret. I en dynamisk og tilpasningsdyktig bransje må utviklingen styres av aktørene selv - ikke av statlige virkemidler. Vi ønsker en ny mediepolitikk som fremmer innovasjon og støtter oppunder digitale satsinger, sier kulturminister Thorhild Widvey i pressemeldingen.

 FRYKTER KUTT:  Ansvarlig redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, mener de varslede kuttene vil få store konsekvenser for avisa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRYKTER KUTT: Ansvarlig redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, mener de varslede kuttene vil få store konsekvenser for avisa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media