Anmeldelse: Hjerteslag - «Tyvens dagbok»

Presset fram nytt album

Nesten helt nye Hjerteslag har koblet inn turboen (og synthen).

NESTEN HELT NYTT BAND: Robert Eidevik fronter et nytt Hjerteslag etter bruddet i fjor, og i dag kom fullengderen «Tyvens dagbok». Fra venstre bak: Arve Isdal, Yngve Andersen og Ivar Thormodsæter. Foto: Øystein Hara
NESTEN HELT NYTT BAND: Robert Eidevik fronter et nytt Hjerteslag etter bruddet i fjor, og i dag kom fullengderen «Tyvens dagbok». Fra venstre bak: Arve Isdal, Yngve Andersen og Ivar Thormodsæter. Foto: Øystein Hara Vis mer
Publisert

ALBUM: Når det i presseskrivet står at det har skjedd mye for bergensbandet siden forrige album, «Nattseileren» (2018), og at «medlemmer har falt fra, nye har kommet til», er det i beste fall en underdrivelse og forenkling av den kanskje største bandkonflikten og rettighetskampen her hjemme i denne lille andedammen siden Highasakite-striden i 2018.

«Tyvens dagbok»

Hjerteslag

Synthrock / punk / pop

Utgitt: 11. november 2022
Plateselskap: Fysisk Format

«Så enkelt at det nesten er genialt.»
Se alle anmeldelser

Trakk de fire andre medlemmene i bandet seg eller ga de vokalist og låtskriver Robert Eidevik sparken?

Nytt band

I 2019 fastslo Patentstyret ifølge Bergens Tidende at ingen av partene får eie retten til å kalle seg Hjerteslag alene, men at de må gjøre det sammen.

De fire hevdet så i fjor at bandet var oppløst. Foreløpig siste utvikling er at Hordaland tingrett ifølge VG for en måned siden ga vokalist Robert Eidevik rett til å bruke det omstridte bandnavnet i høst. Det er en slags seier for Eidevik, som nå gir ut et nytt album og reiser på en liten turné i bandets navn. Samtidig har de fire eksmedlemmene startet bandet Kristi brud, uten at de ønsker å gi slipp på Hjerteslag-navnet.

Tre nye medlemmer

Siden vi ikke har inngående kjennskap til bandstrukturen i Hjerteslag og hvem som har rett eller feil, velger vi å forholde oss til produktet som lanseres nå - med tre nye medlemmer i tillegg til Eidevik (pluss to til som bidrar på albumet). De tre ny har fartstid i band i metal- og punksjangeren, Arve Isdal (gitar og synth) fra Enslaved, Yngve Andersen (bass) fra Blood Command og Ivar Thormodsæter (trommer) fra Ulver. Herbrand Larsen og Anders Bjelland bidrar på synth og piano. Sammen har de lagd ett av årets beste album på norsk.

Fengslende

Tittelen er ikke tilfeldig. Eidevik har sittet inne for et ran han omtaler som en «fyllespøk». «Tyvens dagbok», som også er tittelen på en selvbiografi av Jean Genet fra 1949 om livet utenfor samfunnet og innenfor fengselsmurene, sikter til beskyldninger om at Eidevik har stjålet bandnavnet. Et nøkkelspor i så måte er «Post 5071», en «djevelsk» fengende - og «fengslende» - låt med en Eidevik som nærmest roper ut sin «frustrasjon»:
«Og sånn det brenner
Eg har mistet noen venner i dag
De skulle stoppe meg i å hete Hjerteslag»
.

Rock, punk, pop...

Album nummer tre, «Nattseileren» (2016), var mer strømlinjeformet, disiplinert og mindre «sultent» (og mindre punka) enn det flotte andrealbumet «Vannmann86». Var det her det butta for gutta?

Om du ikke har fulgt med på striden er det likevel lett å tro at alt er som før, for om du ser bort fra det enda tyngre synthpreget er miksen av rock, punk og pop absolutt til å kjenne igjen fra de første platene - fortsatt i slekt med svenske Håkan Hellström. Samtidig er det så catchy at en godt moden rockekropp får en umiddelbar trang til å hoppe opp og ned.

Tekstheder

For «Nattseileren» mottok Eidevik TONOs Edvard-pris for tekstene sine, og han følger fint opp på «Tyvens dagbok». Tekstuniverset er til å kjenne igjen, men nå altså med et visst fokus på bandstriden. Som når han i «Suzanne» synger:
«De trodde kanskje de var kvitt meg
Men her kommer eg igjen
Eg er rusket i ditt øye
Han som alltid skal stå fremst»
.

«Fuck sommeren» er en «hilsen» til dem som er ute fra en som sitter inne, og igjen våger jeg meg på en mulig inspirasjon fra amerikanske band som The Gaslight Anthem og The Hold Steady. «Fluktplaner» er en søt kjærlighetssang og «På balkongen» er «farlig» catchy om en som ikke helt finner seg helt til rette:
«Å Bergen, denne byen er så rar med meg
(...)
Tror du natta kan redde meg fra meg»

I avsluttende «Splint» reflekterer han rundt sin taterslekt:
«Campingvogn
Vi finner oss et sted i natt
Vi som hadde hest og vogn
Men nei, en tater får ikkje sånt»

Fantastisk driv

«Tyvens dagbok» er produsert av gitarist Arve Isdal og Eidevik. De skaper et voldsomt driv i de ti låtene, ofte med en synth som motor, som gjør at du knapt rekker å trekke pusten før neste «angrep». Det er så enkelt at det er smått genialt.

Bandet støtter eksemplarisk opp under Eideviks effektive, lett desperate, fandenivoldske, uslepne og særpregete stemme, ofte mer synth- enn gitardrevet – sjøl om gitarriffene også skinner hele veien.

Det kan ikke være noen tvil om at dette vil smelle live, og Hjerteslag spiller to konserter hjemme i Bergen 16. og 17. november før Trondheim, Oslo, Kristiansand og Stavanger får besøk fra 22. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer