Pressetopp «kalt inn på teppet» av Anundsen etter kritikk: - En statsråd som ikke tåler kritikk er uegnet

Justisminister Anders Anundsen har sett seg lei av negativ omtale. I et brev ber han om et møte med pressetopp Kjersti Løken Stavrum, som ikke ønsker å møte på «teppet».

SENDTE BREV:  Justisminister Anders Anundsen ønsker et møte med Kjersti Løken Stavrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SENDTE BREV: Justisminister Anders Anundsen ønsker et møte med Kjersti Løken Stavrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden Anders Anundsen (Frp) inntok rollen som justis- og beredskapsminister, har han flere ganger blitt beskyldt for å ha et spesielt forhold til pressen. 

LES OGSÅ: Det er på tide at han får et kallenavn: Lille-Erdogan

Ofte har Anundsen fått kritikk av generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum. Dette skjedde seinest i forrige måned da Anundsen figurerte i en helsides annonse under tittelen «Samfunnssikkerhet», hvor Løken Stavrum uttalte følgende til VG:

- Det er en kjent sak at Anundsen nærer en dyp skepsis mot de frie mediene, det har han betalt mye for å lage en video om tidligere. At han nå ønsker å eksponere seg via content marketing, er vel i tråd med det, sa generalsekretæren.

Dette har fått justisministeren til å reagere. I et brev sendt til Løken Stavrum datert 16. mars 2016 skriver Anundsen følgende:

«Siden det kan framstå som du har misforstått mitt syn på den frie presse, og du etterlyser en justisminister som skal mene noe annet på dette området enn du tror jeg gjør, ville det være klargjørende å ha et møte om disse forholdene. Det ville vært meget nyttig for meg å få klargjort dine synspunkter, og kanskje nyttig for deg å få klargjort mine.»

Ikke offentlig Selv om brevet ble sendt 16. mars, er det i skrivende stund ikke journalført og ikke mulig å finne i de offentlige postjournalene. Departementet selv skylder på etterslep. Andre dokumenter som er datert samme dag, ble imidlertid offentliggjort i midten av forrige uke.

Videre skriver Anundsen:

«Jeg mener den frie kritiske presse er et grunnleggende fundament for ethvert demokrati. Jeg mener også at den samme friheten til ytringer skal være selvfølgelig for enhver borger av dette land, statsråder inkludert».

Dette er ikke første gang Anundsen har høstet kritikk for sitt forhold til pressen. 

SIDE ÉN: På side to av brevet Dagbladet har fått tilgang til skriver justisministeren følgende: «Jeg håper vi kan finne et passende tidspunkt så snart som mulig, og oppfordrer til at du tar kontakt med mitt kontor på tlf 22 24 51 00. Jeg ser frem til å høre fra deg. Med vennlig hilsen Anders Anundsen». Foto: Faksimile
SIDE ÉN: På side to av brevet Dagbladet har fått tilgang til skriver justisministeren følgende: «Jeg håper vi kan finne et passende tidspunkt så snart som mulig, og oppfordrer til at du tar kontakt med mitt kontor på tlf 22 24 51 00. Jeg ser frem til å høre fra deg. Med vennlig hilsen Anders Anundsen». Foto: Faksimile Vis mer

Bare dager etter valget i 2013 bestemte han seg for å boikotte Tønsbergs Blad, og satte dermed fyr på et eksemplar av lokalavisa. I august lanserte han informasjonsfilmen «Trygghet i hverdagen». Filmen ble sterkt kritisert og ble av enkelte omtalt som nordkoreansk propaganda.

Åpent rom - Det er ikke sånn vi forholder oss til media. Dette brevet hører hjemme i en annen tid og en annen styreform, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet. 

- Jeg tilbyr meg herved å arrangere en debatt mellom Kjersti Løken Stavrum og Anders Anundsen. Hvis du ønsker å møte kritikerne, må du gjøre det i det åpne rom, sier hun og fortsetter: 

- Av og til må man stå opp for seg selv. Dette brevet har en alvorlig autoritet, sier Skei Grande. 

Venstre-lederen er ikke i tvil om at dette er et forsøk fra justisministeren på å kneble en kritiker. 

- Ja, det er ikke noen annen måte å tolke det på, sier hun. 

- Lever godt med kritikk Anundsen skriver følgende i en e-post til Dagbladet via sin rådgiver: 

- Jeg er veldig opptatt av god dialog med ulike aktører og synes det er viktig med åpne og gode debatter. Jeg lever godt med kritikk og mener jeg ville gjøre en ganske dårlig jobb om jeg ikke ble rammet av det. Jeg synes imidlertid det er helt utrolig å få kritikk fra Venstre og SV for å  ønske en prat med en viktig stemme som Norsk Presseforbund om spørsmål som fri presse og ytringsfrihet, skriver han og fortsetter: 

- Jeg mener veldig sterkt at det er min rett og plikt å ha dialog med mange aktører, og mener det er fullstendig malplassert å se på dette som noen form for innkalling til møte. Dette er en vennlig invitasjon som jeg har forstått at Stavrum har takket ja til, og jeg ser frem til å prate med henne.

- Mye usnakket Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening er en av de som reagerer på brevet.

- Jeg tenker at medieorganisasjonene har mye usnakket med Anders Anundsen, men denne diskusjonen hører ikke hjemme på hans kontor, sier Jensen.

Han ser heller at Anundsen stiller opp til debatt om tema, i stedet for å kalle inn til et lukket møte.

FIKK BREV:  
Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, fikk brev av justisminister Anders Anundsen. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FIKK BREV: Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, fikk brev av justisminister Anders Anundsen. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Dersom Anundsen har noe å melde om frie medier, bør han ta det med oss alle. Han har brukt titusener av skattekroner på å fortelle hva han syns om mediene i filmen «Trygghet i hverdagen», og han må ha forståelse for at det stilles spørsmålstegn ved hans forhold til mediene, sier Jensen.

Han får støtte fra presseekspert og leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold.

- Jeg opplever det som uvanlig at en statsråd skriver brev til pressefolk fordi man er uenig eller misliker en karakteristikk. Men det at han ber om et møte er i og for seg ikke kritikkverdig, sier Kokkvold og fortsetter:

- En minister skal tåle kritikk i det offentlige rom. En statsråd som ikke tåler kritikk er uegnet, sier han.

Dagbladet var vært i kontakt med Løken Stavrum. Hun ønsker ikke å kommentere brevet, men uttaler:

- Jeg har tatt kontakt med han, men vi har ikke avtalt noe konkret. Jeg møter og drikker kaffe med mange ulike mennesker og ser fram til et eventuelt møte med justisministeren.  Men gitt utgangspunkt er det vel ikke naturlig at det møte skjer på teppet hos justisministeren, sier hun til Dagbladet.

- Særdeles sterk og umusikalsk Flere politikere reagerer sterkt på brevet, blant dem fungerende partileder i Krf, Dagrunn Eriksen.

Hun mener at signaleffekten er særdeles sterk og umusikalsk.

- Uansett om han sier at samtalen skal være uformell, så vitner formuleringene om en innkalling. Det å si at man sterkt forsvarer en fri og kritisk presse henger ikke på grep med å innkalle generalsekretæren i Norsk Presseforbund til et møte på denne måten.  Brevet er sendt med logo og har et klart alvorlighetspreg over seg. Dette er ikke en prat i kantina eller en sms, sier Eriksen.

Hun tror ikke pressen lar seg kneble, men mener det er en disharmoni i å si at man forsvarer en sterk presse, og så kalle noen inn når noe man ikke liker står skrevet.

ARNE JENSEN:  - Jeg tenker at medieorganisasjonene har mye usnakket med Anders Anundsen, sier Arne Jensen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ARNE JENSEN: - Jeg tenker at medieorganisasjonene har mye usnakket med Anders Anundsen, sier Arne Jensen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Det må vi være ytterst forsiktig med. Dette vitner om at han ikke mener det han sier, og det er veldig bra at brevet kommer fram i lyset, sier Eriksen og fortsetter:

- Jeg skulle ønske jeg ble sjokkert, men jeg fikk bilder av en som tidligere har brent aviser og blir provosert av kritiske spørsmål. Sett i lys av det, og av at han også omtaler seg selv i sitt eget informasjonsarbeid, så blir det en større og mer alvorlig sammenheng.

- Bit tenna sammen SV Bård Vegard Solhjell mener brevet «på sett og vis kommenterer seg selv», har ett råd til Anundsen:

- Mitt råd til Anders Anundsen vil være å bite tenna sammen, leve med kritikk og eventuelt skrive et leserinnlegg. Et brev fra en statsråd har betydelig vekt, og man risikerer at en invitasjon leses som en innkalling, sier han og legger til:

- At ansvarlig statsråd på feltet skriver en tekst om samfunnssikkerhet til et reklamebilag, mener jeg derimot ikke er problematisk.

PER EDGAR KOKKVOLD:  - En minister skal tåle kritikk i det offentlige rom, sier Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PER EDGAR KOKKVOLD: - En minister skal tåle kritikk i det offentlige rom, sier Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer