Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prest med sponsortekke

ROMA (Dagbladet): Athanaslus Kircher var en jesuittprest fra 1600-tallet, med usedvanlig nese for sponsorer: Han fikk keisere og konger til å finansiere byggingen av et feriested, da han «oppdaget» en kirkeruin i fjellene øst for Roma, og hevdet den var bygd av selveste keiser Konstantin. Kircher, hvis historie ifølge hans samtidige er «bred og fryktelig», er tema for en norsk hovedfagsoppgave i Roma.

  • Victor Plahte Tschudi kom til Italia første gang som sjuåring - «stemningen og duftene har sittet i meg hele livet» - og er beviset på at de underligste veier fører til Rom: Han startet med teaterskole i London og skuespillerjobber i Oslo. «Men så fant jeg ut at jeg tenkte for mye, tok latin på Blindern, kunsthistorie i London, og spesialiserte meg på renessansen og barokken. På sekstenhundretallet kan man nesten tidfeste den nye tids fødsel, da hele den antikke tradisjonen vrenges og middelalderens helhetsbilde av verden sprekker,» sier Tschudi.
  • Kircher illustrerer godt det barokke, intellektuelle mennesket som forsøkte å vite alt, kunne alt og våget å hevde at han forsto alt. Presten var en ivrig brevskriver, Tschudi har funnet over 900 brev i romerske arkiver. Han korresponderte med dronning Kristina av Sverige, vitenskapsmannen Galilei og filosofen Leibnitz. Kircher var både prest, matematiker, mystiker, geolog og arkeolog. Han oppfant roperten, sto i fjellene overfor Roma og ropte «Nå er det messe», så to tusen mennesker kom styrtende til - de trodde det var Guds stemme som kalte. Kircher tolket hieroglyfene på mange av Romas obelisker, nesten to hundre år før man fant nøkkelen, og han tolket dem etter sitt eget hode: Gud er god og den sittende pave vil leve lenge.
  • En mann med sans for tilpasning, med andre ord, som brukte store deler av sin tid på å sende gaver og dedisere bøker til mektigere menn, for å opprettholde sin virksomhet. Han skrev en bok i året, alle bevart i Vatikanbiblioteket, vakre i utforming, men med pregløst innhold. I beste helgentradisjon testamenterte han hjertet sitt til klosteret han fikk bygd: Det ligger under alteret i Santa Maria in Mentorella.
  • Kanskje skriver Victor Tschudi boka om Kircher, dersom han klarer å snappe opp noen sponsortriks fra sitt objekt - som humanistisk forsker utenlands er man avhengig av private velgjørere for å unngå å havne på neste fly hjem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media