Anmeldelse: Bodil Stenseth, «Fru Muus’ klage»

Prestekona som nektet å adlyde sin mann og laget skandale

Religiøst ekteskapsdrama for åpen scene i det norske Amerika.

INNVANDRING TIL USA: Bildet er fra Ellis Island i New York der de fleste innvandrerne ble mottatt. I perioden 1830 til 1920 utvandret så mange som 800.000 fra Norge, de fleste til Nord-Amerika. Foto: AP/NTB Scanpix
INNVANDRING TIL USA: Bildet er fra Ellis Island i New York der de fleste innvandrerne ble mottatt. I perioden 1830 til 1920 utvandret så mange som 800.000 fra Norge, de fleste til Nord-Amerika. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Prest mot prestekone i en offentlig skittentøysvask med 1000 nysgjerrige i salen? Klart at datidas presse fråtset i saken; mer pikant kunne det knapt bli!

Historien om Oline Muus og hennes søksmål og klage mot ektemannen Bernt Julius Muus var ikke bare en godbit for tabloide nyhetsjegere; kjente opinionsdannere som Markus Thrane, Bjørnstjerne Bjørnson og Asta Hansteen blandet seg også inn i skandalesaken.

Innvandrere

For det var en skandale på begge sider av Atlanteren. Historiker og forfatter Bodil Stenseth har dukket ned i dokumenter, brev, referater og avisklipp om historien som utspilte seg rundt 1880 i det såkalte norske Amerika. «Fru Muus’ klage» er en autentisk gjengivelse av det offentlige dramaet mellom to ektefeller som etter 20 års lederskap i en norsk innvandrermeninghet i Minnesota, oppførte noe som i ettertid kan minne om et ibsensk «Dukkehjem».

Om det ble slamret med dører eller danset tarantellaer privat, vet vi mindre om. De respektive personlighetene og det private agget mellom dem forblir gåtefullt også i Stenseths bok. Innledningsvis bringer hun et sitat fra lokalavisen Pioneer Press, 29. januar 1880, som virker tidløst:

Gjør et sommerkupp på Dagbladet Pluss

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Sommerkupp: Spar 80 % på kvartalsabonnement!

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer. Få full tilgang ved å abonnere på Dagbladet Pluss. Akkurat nå får du 80 % rabatt på kvartalsabonnement.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

99,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)
Sommerkupp - 80 % rabatt!

49,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer