Presten fryktet overgrepskopling og krevde at kirken ble fjernet fra Toojis video

Slik var dialogen mellom partene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sexscenene foran alteret i Frogner kirke i artisten Toojis nye musikkvideo har skapt sterke reaksjoner, og blant annet blitt fordømt av biskop Ole Christian Kvarme som et «grovt misbruk av kirkerommet».

Dagbladet har fått tilgang til mailene som ble sendt mellom Tooji og sokneprest Margunn Sandal før og etter at musikkvideoen ble laget.

Her går det fram at Sandal i utgangspunktet var opptatt av at scenene ikke skulle tolkes som en overgrep fra prestens side, og at hun derfor ber om at videoen tidlig viser at det er et etablert samboer- eller kjæresteforhold mellom de to elskende.

«Det er viktig at scenen ikke kan mistolkes slik at prestens handlinger ligger i grenselandet til det straffbare», skriver hun.

Skulle være symbolsk I mailer den 19. og 22. mai reagerer hun også på elskovsscenene i manuset, og mener de går lenger enn det menigheten ble forespeilet de sa ja til å låne ut kirken.

I Toojis beskrivelse av prosjektet står det at alterscenen vil vise at kjærligheten mellom to menn «velsignes av Gud i sin sanne og nakne drakt», men at scenen skal være «statuesk og symbolsk», og at de to elskende vil være «intime gjennom omfavnelse».

Han lover også å vise menigheten et «førsteutkast» av den ferdige videoen. Den 13. mai purrer Sandal på førsteutkastet. Den 19. mai skriver Sandal til Tooji at «vi ser alvorlig på at dere ikke har tatt hensyn til våre tidligere innvendinger», at «manus avviker fra det vi ble enige om da dere var her» og at «deler av manus ikke er i overenstemmelse med det som står i prosjektbeskrivelsen».

Forsto bekymringene Tre dager senere skriver soknepresten at «når det gjelder manus, har vi ikke sett det du sendte over før nå», og at kirka derfor har forholdt seg til at de skulle få se et førsteutkast av videoen.

Hun skriver at hun har forholdt seg til at scenene skulle være abstrakte, men referer til at det i manus står at «de to mennene er nakne og oppløst i hverandres kropper».

«Og da blir vi redd for at det er tenkt elskovsscener som går ut over en statuesk omfavnelse og kyss. Det vet vi vil være støtende på mange, enten det dreide seg om heterofil eller homofil elskov foran alteret», skriver hun.

29. mai skriver Tooji at han har forståelse for bekymringene, og vil ta hensyn til dem. Han understreker samtidig at han hele tiden har vært åpen om elskovsscenene, og at menigheten hadde anledning til å være til stede under innspillingen.

Møttes I nye brev datert 4. juni framgår det at det har vært et møte mellom partene, og sokneprest Sandal etterlyser en revidert versjon av videoen.

Da svarer Tooji at det er lagt inn et bilde i videoen som viser at rollefigurene er i en relasjon til hverandre, men at «i forhold til å fjerne alt som har med kirken å gjøre vil ikke dette la seg gjøre».

«Jeg har snakket med produksjonsansvarlige som informerer om at dette er en stor jobb som både påkoster seg et budsjett vi ikke har og er teknisk vanskelig å få til i forhold til resten av videoen og bildene. Ønsker ikke kirken å bli nevnt vil vi heller ikke nevne dere», skriver artisten.

Sandal svarer: «Vi beklager at dere ikke har fulgt opp avtalen om å fjerne interiøret i kirken fra elskovsscenen. det betyr at vi kommer til å gi uttrykk for at vi verken har akseptert eller aksepterer en elskovsscene foran alteret. Vi vil også vise til tidligere kommunikasjon om dette. Dersom dere ikke kan fjerne bakgrunnen ber vi dere ta ut hele elskovsscenen».

Tooji responderer: «Vi har på ingen måte avtalt at vi skal fjerne elskovsscenen, og dette er alle på møtet vitner om. (...) Som sagt på møtet måtte dette vurderes med resten av teamet om dette lar seg gjøre, både i forhold til det kunstneriske uttrykket og det produksjonsmessige».

Sokneprest Margunn Sandal ønsker ikke å kommentere denne saken. Tooji henviser til sin manager, og har foreløpig ikke svart på Dagbladets spørsmål.

I en tekstmelding til VG skriver Tooji følgende:

- I samarbeid med kirken har vi bestemt og tydelig etablert at vi er kjærester i videoen med kjærestebildet som VG selv har hyppig brukt. Det er synd at kirken fortsetter å peke finger istedenfor å bruke debatten til noe positivt som å få slutt på diskriminering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer