Presten løp inn og reddet tornekrona

Fader Jean-Marc Fournier hylles som en helt etter å ha reddet ut de verdifulle relikviene fra Notre-Dame mandag mens flammene herjet.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

I morgentimene tirsdag ble det fryktet at den verdenskjente kirka skulle kollapse som følge av skadene den fikk i brannen, men franske myndigheter har bekreftet at strukturen er reddet.

Ved 10-tida tirsdag formiddag opplyste brannvesenet i den franske hovedstaden at brannen i Notre-Dame var fullstendig slukket, 15 timer etter at alarmen gikk. Man har fryktet at flere verdifulle kunstverk og relikvier var gått tapt i flammene.

Den hellige tornekrona, angivelig den Jesus bar langfredag da han ble korsfestet, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet er nevnt blant de viktigste relikviene som er reddet.

- En helt

Fader Jean-Marc Fournier, presten til Paris' brannvesen, har fortalt at han løp inn i den brennende kirka for å redde det velsignede sakramentet og tornekrona, skriver flere medier. Nå hylles han som en helt.

- Fader Fournier er en komplett helt, sier en ansatt i redningstjenesten ifølge Sky News, og fortsetter:

-Han viste ingen redsel, og tok seg rett inn til relikviene i katedralen og sørget for å redde dem. Han håndterer liv og død hver eneste dag, og viser ingen redsel.

Det velsignede sakramentet er vin og en bit brød som er blitt velsignet, og som er blitt stilt ut i kirka siden slutten av 1800-tallet. Det har stor symbolsk betydning for katolikkene.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Det er ikke første gang Fournier havner midt i en nasjonal tragedie. I 2015 gikk han inn i konsertlokalet Bataclan for å be for de døde og hjelpe de skadde, etter at en terrorist hadde skutt og drept 89 personer.

- Jeg ga kollektiv syndsforlatelse, slik som den katolske kirka gir meg anledning til, sa han den gangen.

Fournier er i 50-åra, og har tidligere jobbet med militæret i sju år. I 2004 var han med styrkene i Afghanistan. Der overlevde han et angrep hvor ti soldater ble drept, skriver Sky News.

REDDET: Tornekronen er blant skattene som er reddet. Foto: NTB Scanpix
REDDET: Tornekronen er blant skattene som er reddet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brannvesenet skal ha laget en menneskelig kjede for å redde de uvurderlige kunstverkene og relikviene. Det skriver borgermester i Paris, Anne Hidalgo, i en tweet, hvor hun takker brannmennene for innsatsen.

Sammen med katedralens hovedkrusifiks er disse gjenstandene foreløpig plassert i rådhuset i Paris.

På grunn av frykt for at bygningen skulle kollapse var det utelukket å bruke brannslukkingsfly og vannbombe. I stedet ble minst 18 høytrykksslanger brukt til å få kontroll på flammene.

- Det spredte seg ekstremt raskt over taket, sier viseborgermester i Paris, Emmanuel Gregoire til nyhetskanalen BFM.

Gammelt treverk

Brannen i Notre-Dame var tirsdag morgen under kontroll, og brannvesenet drev med etterslukking. Spiret og store deler av taket på bygningen ble imidlertid slukt av flammene.

Reisverk i tre i takkonstruksjonen datert tilbake til 1100-tallet får skylden for lettantenneligheten. De første som kom til stedet forsikrer om at de hentet ut så mye av kunst og skatter inne i kirka som mulig, hvor mye og hva er foreløpig ikke kjent.

Brannsjefen i Paris sa mandag kveld at brannmannskapene hadde klart å sikre baksiden av Notre-Dame-katedralen, hvor de mest dyrebare verkene ligger.

Betydelig monument

En av prestene i katedralen uttalte til den franske journalisten Nicolas Delesalle at alle kunstverkene i katedralen var blitt reddet, ifølge journalisten på Twitter. Opplysningene er ikke bekreftet av franske myndigheter.

FLAKS: De 16 kobberskulpturene ble hentet ned fra kirkespiret for bare ei uke siden. Foto: NTB Scanpix
FLAKS: De 16 kobberskulpturene ble hentet ned fra kirkespiret for bare ei uke siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Gode nyheter: Alle kunstverkene har blitt reddet. Katedralens skatter er intakte, det er også tornekronen og de hellige sakramentene, skriver Delesalle og siterer en prest ved navn Frederic, som har virket ved katedralen i to år.

Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner. Notre-Dame er også hjem til flere andre uvurderlige kunstverk.

I forrige uke ble 16 kobberstatuer som forestiller Jesus' apostler og fire evangelister hentet ut av katedralen med kran fordi kirkespiret skulle restaureres. Disse har dermed unngått brannens herjinger fullstendig, skriver NY Times.

MIDDELALDERORGEL: Noen av pipene fra orgelet stammer helt tilbake til middelalderen. Det er ukjent hvordan det har gått med det verdenskjente instrumentet. Over skimtes rosevinduet. Foto: NTB Scanpix
MIDDELALDERORGEL: Noen av pipene fra orgelet stammer helt tilbake til middelalderen. Det er ukjent hvordan det har gått med det verdenskjente instrumentet. Over skimtes rosevinduet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nagler og flis fra korset

Mange lurer derimot på hvordan det har gått med orgelet. Det er et av verdens mest kjente musikkinstrumenter, og stammer fra middelalderen. Ifølge myndighetene er hovedorgelet fra 1700-tallet, med sine 8000 orgelpiper, intakt.

RELIKVIER: Notre Dame har flere uvurderlige relikvier som er sentrale nå i påska. Deriblant det som skal være en nagle fra Jesus' korsfestelse. Foto: NTB Scanpix
RELIKVIER: Notre Dame har flere uvurderlige relikvier som er sentrale nå i påska. Deriblant det som skal være en nagle fra Jesus' korsfestelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om orgelet er blitt restaurert opp gjennom åra, hadde det før brannen fremdeles orgelpiper som kunne dateres tilbake til middelalderen, skriver CNN.

De store rosevinduene beskrives på Notre-Dame-katedralens hjemmesider som et av kristendommens største mesterverk.

Den sørlige rosa, eller Rose du Midi, som vinduet kalles, ble gitt til katedralen av kong Saint Louis. Rosevinduene ble bygget på midten av 1200-tallet, nå frykter man for vinduenes skjebne.

- Jeg frykter det verste, blyet har en lav smeltetemperatur. Mye av dette er trolig gått tapt. Glassmaleriene er noe av det aller flotteste vi har i Europa. Det er en stor katastrofe, sier Rune Langås, avdelingsdirektør for restaureringsarbeidet i Nidarosdomen, til NTB.

Til BFM TV sier imidlertid erkebiskopen i Paris at alle de tre roseglassvinduene er blitt reddet. Det melder CNN.

Blant Notre-Dames mest verdifulle relikvier finner man også det som er påstått å være en bit av korset som Jesus døde på, samt en av naglene fra korsfestelsen. Det er foreløpig uvisst om disse har overlevd brannen.

Dette er relikvier som vanligvis blir stilt ut hvert år, slik at de troende kan be rundt dem. Nå er det imidlertid usikkert om det blir noen utstilling av korsfestelses-relikviene.

Tunikaen til St. Louis

Blant relikviene som er bekreftet reddet ut av brannen, er en tunika etter Kong Ludvig IX. Det melder blant annet CNN.

TUNIKA: St. Ludvigs tunika er blant relikviene som er bekreftet reddet ut fra flammene. Foto: PHGCOM / Wikimedia Commons
TUNIKA: St. Ludvigs tunika er blant relikviene som er bekreftet reddet ut fra flammene. Foto: PHGCOM / Wikimedia Commons Vis mer

Kong Ludvig IX kjøpte tornekronen fra keiseren i Konstantinopel på 1230-tallet. Relikviene ble fraktet til Paris i triumf, og stilt ut i ukevis.

Notre-Dame har også en rekke uvurderlige malerier som kan dateres helt tilbake til 1600-tallet.

Blant dem finnes en samling på 76 malerier som katedralen har fått i gave nesten hvert år fra 1630 til 1707, for å hedre jomfru Maria.

Dette «mai-offeret» begynte allerede i 1499, med et løvtre. Seinere fortsatte det med malerier med motiver som hedret apostlenes gjerninger.

VISITATION: Visitation er en del av en serie på seks malerier av Jean Jouvenet. De andre maleriene ble flyttet til Louvre på 1860-tallet, mens Visitation ble igjen i Notre Dame. Foto: NTB Scanpix
VISITATION: Visitation er en del av en serie på seks malerier av Jean Jouvenet. De andre maleriene ble flyttet til Louvre på 1860-tallet, mens Visitation ble igjen i Notre Dame. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klokkene i Notre-Dame

Notre-Dame lister også maleriet «Visitation» av Jean Jouvenet (1716) og «Saint Thomas d'Aquin» av Antoine Nicolas (1648) blant sine mesterverk. Begge hang i katedralen da brannen brøt ut.

Notre-Dame-katedralen har ti klokker, som alle har hver sitt navn. De første ni heter Marie, Gabriel, Anne-Genevieve, Denis, Marcel, Etienne, Benoit-Joseph, Maurice, og Jean-Marie, ifølge Daily Mail.

KLOKKENE: "Ringeren i Notre Dame" har ti klokker han kunne ringt med, hvorav ni ble byttet ut i 2013 da katedralen fylte 850 år. Den siste, "Emmanuelle", har hengt i sørtårnet siden 1681. Foto: NTB Scanpix
KLOKKENE: "Ringeren i Notre Dame" har ti klokker han kunne ringt med, hvorav ni ble byttet ut i 2013 da katedralen fylte 850 år. Den siste, "Emmanuelle", har hengt i sørtårnet siden 1681. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Katedralen fikk ni nye klokker i 2013, da den hadde 850-årsjubileum. Mens katedralens hovedklokke har hengt i det sørlige klokketårnet siden 1681. Den veier mer enn 13 tonn, og bærer navnet «Emmanuelle».

Klokka har spilt en helt spesiell rolle for franskmenn, ettersom den er blitt brukt til å markere helt spesielle øyeblikk i fransk historie - som slutten på andre verdenskrig, høytider og andre store begivenheter, skriver CNN.

ARKEOLOGISK KRYPT: Under gårdsplassen ligger den arkeologiske krypten, som ble åpnet for publikum i 1980. Foto: NTB Scanpix
ARKEOLOGISK KRYPT: Under gårdsplassen ligger den arkeologiske krypten, som ble åpnet for publikum i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Relikviene i spiret

Gjemt dypt under bakken, skjuler Notre-Dame nok en verdifull hemmelighet.

Under gårdsplassen ligger nemlig den arkeologiske krypten, som ble funnet under utgravninger i 1965. Den ble åpnet for publikum i 1980.

Her kan man se spor etter livet i Paris helt tilbake til antikken, lag for lag.

Spiret til Notre-Dame var opprinnelig en del av katedralen fra ca. 1220, men forfalt gjennom århundrene i vær og vind, og ble til slutt tatt ned i 1786. Spiret som fram til mandag prydet bygget, var blitt gjenskapt under restaurering av katedralen på 1800-tallet, ifølge Wikipedia.

I toppen skal erkebiskop Jean Verdier ha lagt tre små relikvier: en liten bit av tornekronen, samt relikvier av Denis og Saint Genevieve, som er skytsengel for Paris. Han la de der i 1935 for å beskytte menigheten fra lyn eller andre skader.

Natt til tirsdag falt det 750 tonn tunge spiret sammen, som følge av brannen. Nå fryktes det at relikviene i kirkespiret er tapt.

ØYEVITNE: Oda Kirkebø Nyfløtt og mannen ble øyevitne til brannen i Notre-Dame i Paris mandag. Video: Oda Kirkebø Nyfløtt og CNN Vis mer