Prestens sviktende dømmekraft

SEX OG RELIGION: Dersom Einar Gelius' bok var levert som en teologisk eksamensbesvarelse om sex i Bibelen, hadde han strøket.

KRITISK TIL BOKEN: Einar Gelius' hyllest til offerobjektivering og voldelig sex som synonymer for lyst, gjør meg nesten stum, skriver kronikkforfatteren. Hun er også svært kritisk til biskop Ole Chr. Kvarme og domprost Olav Dag Hauges håndtering av saken.
KRITISK TIL BOKEN: Einar Gelius' hyllest til offerobjektivering og voldelig sex som synonymer for lyst, gjør meg nesten stum, skriver kronikkforfatteren. Hun er også svært kritisk til biskop Ole Chr. Kvarme og domprost Olav Dag Hauges håndtering av saken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| VÅLERENGAPRESTEN Einar Gelius har denne uken klart å ryste kirke-Norge med sin nye lille bok, «Sex i Bibelen». I svart mannsburka, hvit rundsnipp og med glinsende barbert hode proklamerer han at skammens og skyldens tid er over, og at kåthet og erotiske gleder er undervurdert som bibelsk budskap.

I profil og sammenstilt med bokas omslagsbilde (det greske gudeparet Eros og Psyke), blir prestens metode tindrende klar: Fri assosiasjon mellom vågale bilder, vanskelige tekster, kompliserte følelser og ulike historiske tider. Fri assosiasjon mellom en lengtende prestemann og egne erotiske fantasier — for så å representere dem, si dem og tolke dem høyt. Dette er terapirommets metode, ikke teologiens, selv om forskjellen åpenbart ikke er klar for forfatteren.

GELIUS' SEXFANTASIER er populærkulturelle og ligner på en gjennomsnittnordmanns. Det blir det bråk av i kirken, uten at den dermed har noen klar formening om hva nøyaktig det er som foregår, hva det hele er symptom på, eller hva som trengs å gjøres.

Biskop Ole Chr. Kvarme snakker fra mellomgulvet og uttaler at dette er en trist dag for Einar Gelius og for bispedømmet, mens domprost Olav Dag Hauge i tillegg bruker slegga og er villig til å gå til det skritt å vurdere Gelius' utspill opp mot kirkens bekjennelsesskrifter; om det bør få konsekvenser. Ingen av dem har lest boken, men utfra journalistenes referater er de rede til å teste Gelius opp mot bekjennelsen og trusselen om et eller annet ILLE.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer