Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Finn Graff

Prestisjepris til avistegner Finn Graff

I kveld ble Dagbladets Finn Graff (79) tildelt Den store journalistprisen 2017 for sitt livslange virke som avistegner. Deler prisen med Per Egil Hegge.

PRIS: Dagbladet avistegner Finn Graff (høyre) er tildelt Den store journalistprisen 2017 sammen med Per Egil Hegge. Foto: Matthias Vedeler / Norsk Presseforbund
PRIS: Dagbladet avistegner Finn Graff (høyre) er tildelt Den store journalistprisen 2017 sammen med Per Egil Hegge. Foto: Matthias Vedeler / Norsk Presseforbund Vis mer

(Dagbladet): Dagbladets eminente avistegner, Finn Graff, har med sylspisse tegnesaker kommentert og karikert samfunn og politikk i Norge og verden i 50 år, hovedsakelig på side tre i Dagbladet. I kveld ble han tildelt Den store journalistprisen 2017 for virket som avistegner, under åpningen av Nordiske mediedager i Bergen.

«Finn er av desse få utvalde som ser så skarpt og så klårt at han får også oss andre til å oppdaga nye sider ved ei sak, ein person eller maktas institusjonar», skriver juryleder Harald Stanghelle i sin begrunnelse for prisen.

DELER PRISEN: Per Egil Hegge er den andre vinneren av Den store journalistprisen i år, for kampen for et bedre språk.
DELER PRISEN: Per Egil Hegge er den andre vinneren av Den store journalistprisen i år, for kampen for et bedre språk. Vis mer

Deler prisen

Totalt var 37 personer nominert, og årets pris deler Graff med en annen nestor innen norsk presse: Forfatter og tidligere redaktør, journalist og grammatisk kriger i Aftenposten, Per Egil Hegge (78), «for spalten «Språket vårt» og kampen for et bedre språk».

- Å få den store journalistprisen er veldig overraskende og hyggelig. Det er jo ganske uvanlig at en tegner får en slik pris, men en avistegner ligger alltid tett på det journalistiske, så det er gledelig. Jeg er også veldig glad for å dele den med Per Egil Hegge, som jeg beundrer, sier Graff.

PÅ KORNET: Irans totalitære leder, Ayatollah Khomeini, portrettert av Graff det året «presten» døde, 1989. Illustrasjon: Finn Graff
PÅ KORNET: Irans totalitære leder, Ayatollah Khomeini, portrettert av Graff det året «presten» døde, 1989. Illustrasjon: Finn Graff Vis mer

I 1959 leverte Graff sin første avistegning til avisa Morgenposten, mye solgt på Grünerløkka i Oslo. I 1963 begynte han å tegne for daværende Arbeiderbladet, nå Dagsavisen, før han altså fant veien til Dagbladet i 1988. Der har han vært siden.

Juryen trekker også fram Graffs stayerevne i spaltene.

«Han skapar begeistring og ubehag, glede og irritasjon», heter det i juryens begrunnelse.

15 000 tegninger

I løpet av fem tiår har Graff lagt ned en markant innsats i å sette makt og kultur på spissen, og norsk offentlighet har ledd, rast, latt seg irritere og glede. Han har portrettert kjente ansikt og dissekert norsk politikk i både Magasinet og Dagbladet.

«Den spissa karikaturen såvel som det slåande portrettet er sjølvaste saltet i mange av våre medier. Og på framifrå vis beherskar Finn Graff begge desse sjangrane, slik han også kan by på vare naturteikningar og uttrykksfulle bybilde», skriver Stanghelle i juryens begrunnelse.

KLASSIKER: Slik karikerte Graff forslaget om innføring av kristen formålsparagraf i barnehagene i 1983. Illustrasjon: Finn Graff
KLASSIKER: Slik karikerte Graff forslaget om innføring av kristen formålsparagraf i barnehagene i 1983. Illustrasjon: Finn Graff Vis mer

- Jeg vet egentlig ikke hvor mange tegninger jeg har tegnet. Si at jeg har tegnet seks tegninger i uka i 50 år. Trekker man fra feriedager og helger, sitter jeg sikkert igjen med 300 tegninger i året, sier Graff.

- Det blir 15 000, det.

- He he, ikke flere, spøker Graff, som straks fyller 80 år.

- Det var bare en barndomsinteresse som fortsatte inn i voksenlivet, supplerer han.

- Enkelte kaller deg verdens beste avistegner. Hva tenker du om den påstanden?

- Man kan ikke kalle meg det. Det er like mange meninger om det som det er avistegnere, og alle har forskjellig strek og sjangre.

Inspirert av forbilde

Selv har Graff sett opp til amerikaneren David Levine (1926-2009), som gjennom et langt liv blant annet tegnet for Esquire, New York Review of Books, The New York Times, Time og Newsweek.

- Jeg husker jeg prøvde å tegne som Levine på 70-tallet, men jeg klarte det ikke, så fant jeg min egen strek, sier Graff.

Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, leder gjengen som hver dag skriver side tre- kommentarene som Graff illustrerer.

- I sitt åttiende år er han den skarpeste avistegneren i landet, fortsatt infantil, ond mot både de onde og de gode, Finn sparer ingen. Han har en veldig god forståelse av politikk og er alltid oppdatert, men det avgjørende er likevel at han har en selvstendig analyse som gjør at tegningene hans tilfører kommentarene noe, ikke bare illustrerer dem. Ofte topper han skribentene, og det jubler vi begeistret for i lederavdelingen hver eneste gang, sier Ramnefjell.

TVANGSEKTESKAP: Foreldre som holder datteren fast etter beina, har Graff sagt om denne tegningen. Illustrasjon: Finn Graff
TVANGSEKTESKAP: Foreldre som holder datteren fast etter beina, har Graff sagt om denne tegningen. Illustrasjon: Finn Graff Vis mer

- En institusjon

Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, er stolt og glad over at Graff endelig æres med Den store journalistprisen.

- Det er veldig fortjent. For mange lesere er han en referanse når de skal ta standpunkt i politiske spørsmål. Som person er han stillferdig, men som tegner en nådeløs og uavhengig iakttaker som skyr makten, banaliteter og maktmenneskers pompøsitet. Hans visuelle fantasi er utømmelig, og vi snakker om en høyst levende institusjon.

Får 100 000 kroner

Det er to institusjoner i norsk presse som deler prisen i år.

Per Egil Hegge er kjent som en utrettelig forkjemper for godt språk både i avisspaltene og ellers i samfunnet, blant annet gjennom sin daglige språkspalte i Aftenposten, som han laget i perioden 2004-2018. Hegge har også gitt ut flere bøker om språk.

Han har også hatt en rekke andre stillinger i Aftenposten, blant annet redaktør for A-Magasinet og utenrikskorrespondent i flere land. Hegge mottok Oslo Redaktørforenings hederspris tidligere i år, er ridder av 1. klasse av St. Olavs orden, og har tidligere mottatt Gullpennen.

Den store journalistprisen er sammen med graveprisen SKUP Norges mest høythengende journalistpris. Det er Norsk Presseforbund som deler ut diplomet og 100 000 kroner på vegne av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, NRK, TV 2 og Fagpressen.

I årets jury satt Harald Stanghelle fra Norsk Redaktørforening, Finn Våga fra Norsk Journalistlag, Kirsti Husby fra Mediebedriftenes Landsforening, Silje Hovland i TV 2, Ole Torp i NRK og Tove Lie fra Fagpressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media