Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prestisjepris til delnorsk Oscar-kandidat

Den dansk-norsk-britiske filmen «The Act of Killing» vant søndag BAFTA-prisen for beste dokumentar.

PRISVINNER: Joshua Oppenheimer er godt fornøyd med å ha hentet hjem BAFTA-statuetten for beste dokumentar under kveldens prisutdeling i London. Foto: NTB Scanpix
PRISVINNER: Joshua Oppenheimer er godt fornøyd med å ha hentet hjem BAFTA-statuetten for beste dokumentar under kveldens prisutdeling i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAFTA-prisene er det britiske motstykket til amerikanske Oscar og deles ut av det britiske filmakademiet.

Filmen handler om folkemordet i Indonesia på 1960-tallet og har vakt oppsikt ved å la gjerningsmennene selv fortelle om drapene og vise hvordan de ble utført.

Norske Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit fra Piraya Film er medprodusenter til dokumentaren, som regissert av amerikansk-britiske Joshua Oppenheimer, som er bosatt i Danmark.

- Moralsk katastrofe - Filmen bidrar til å fremskynde en endring i hvordan fortida omtales i Indonesia, sa Oppenheimer i sin takketale ifølge The Guardian. Han la til at mediene og publikum nå snakker om hvilken «moralsk katastrofe» folkemordet filmen handler om var.

Oppenheimer sa også at USA og Storbritannia har «deltatt i og ignorert» forbrytelsene i landet, og at landene har et kollektivt ansvar. Han takket sin anonyme medregissør, som ikke kunne delta på prisutdelingen av hensyn til sin egen sikkerhet.

Av filmens budsjett på noe over 10 millioner kroner, kommer litt under 20 prosent fra Norge.

Filmen har fra før vunnet en rekke andre priser, blant annet under filmfestivalen i Berlin. Den er også nominert til Oscar for beste dokumentarfilm.

Italiensk seier «The Act of Killing» var også nominert i kategorien beste ikke-engelskspråklige film, men her stakk italienske «La Grande Bellezza» av med prisen. Filmen, som har fått det engelske navnet «The Great Beauty», er også nominert til Oscar i samme kategori.

«12 Years a Slave» ble kåret til beste film, mens prisen for fremragende britisk film gikk til romthrilleren «Gravity», som til tross for amerikanske stjerner og mexicansk regissør regnes for å være britiskprodusert.

Australske Cate Blanchett ble kåret til beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Woody Allens drama «Blue Jasmine», mens den britiske skuespilleren Chiwetel Ejiofor ble kåret til beste mannlige skuespiller for sin innsats i «12 Years a Slave» og seilte dermed forbi de etablerte amerikanske stjernene som var nominert i samme kategori.

Glans Hollywood-stjerner kastet som så ofte før glans over den britiske prisutdelingen. Stjerneparet Angelina Jolie and Brad Pitt dukket uventet opp under søndagens utdeling og stjal mye oppmerksomhet.

Leonardo DiCaprio, Christian Bale and Tom Hanks var også til stede, alle nominert i kategorien beste mannlige skuespiller.

Helen Mirren ankom for å motta filminstituttets fremste ærespris, Fellowship award, som skal deles ut på kongelig vis av prins William. Stephen Fry var for niende gang vert.

(NTB)

Hele Norges coronakart