AMERIKANSK ROS: Per Petterson får lovordene nærmest slengt etter seg av tidsskriftet The New Yorkers skribent.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AMERIKANSK ROS: Per Petterson får lovordene nærmest slengt etter seg av tidsskriftet The New Yorkers skribent. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Prestisjetungt amerikansk tidsskrift hyller Per Petterson

- En skarp romanforfatter når det gjelder menneskelige motiver og selvbedrag.

(Dagbladet): Det er i forbindelse med Pettersons roman «Det er greit for meg»  i USA at The New Yorker dediserer en god dose spalteplass til den norske forfatteren, melder Forlaget Oktober.

Forfatter og litteraturkritiker James Wood hyller Petterson i svært positivt ordlag i tidsskriftet.

Innledningsvis skriver Wood at det var en av hans forfattervenner som introduserte ham for Pettersons litterære verker.

- Forheksende Wood hadde ikke lest noen av den norske forfatterens bøker tidligere, men anbefalingen viste seg å falle i smak:

- Så fort jeg åpnet «Jeg forbanner tidens elv» (en fantastisk tittel), skjønte jeg at den har en forheksende tiltrekningskraft, skriver han.

Videre skriver litteraturkritikeren at «Petterson er bemerkelsesverdig god til å fange hukommelsens vaklende sprang»:

- Én detalj kan fremstå helt tydelig, mens en annen bare kan skimtes gjennom skyene (...) Setningene hans lengter etter å fly ut i poesien, det er sjelden å se prosa som er så presis og samtidig så vag. Likevel er Petterson en skarp romanforfatter når det gjelder menneskelige motiver og selvbedrag, skriver Wood.

- Bemerkelsesverdig Det er ikke første gang Petterson fanger utenlandske kritikeres interesse

For «Ut og stjæle hester» (2003), mottok han flere internasjonale priser. Romanen ble også kåret til av én av de 50 beste skjønnlitterære utgivelsene av Time Magazine i 2007.

«Det er greit for meg» er den femte av Pettersons bøker som oversettes til engelsk. Den ble nylig oppført som «Book of the Week» på Oprah Winfreys offisielle nettside, og ble godt mottatt i Storbritannia tidligere i høst. Også The New Yorkers skribent har lovord å komme med:

- Den er bemerkelsesverdig, særlig sett i lys av Pettersons egen familietragedie, med det friske og optimistiske portrettet av Auduns ungdom, skriver Wood, og kaller romanen for «en åpenhjertig bildungsroman».

I Norge er Petterson aktuell med sin niende roman, «Jeg nekter».